Verkeer
Stuur appje
Zoek
Je bekijkt nu een artikel uit het archief
Dit artikel is niet geoptimaliseerd voor de huidige 1Twente-website. Hierdoor kan het voorkomen dat de opmaak wegvalt, er media ontbreekt en/of metadata incorrect is.

KIJK TERUG: Denekampers trots op passend voetbal

07042023 Denekamp Passend voetbal SDC voetbal Jack
Jorn aan het voetballen tijdens zijn training bij SDC'12
Beeld: Twente FM

DENEKAMP - “Onze Thomas wil graag voetballen, maar er is nergens in de regio passend voetbal voor kinderen onder de tien jaar”, zegt Roy Kleizen. In heel Twente zijn er maar drie verenigingen die passend voetbal aanbieden voor kinderen. Er zijn bijna drie keer zoveel verenigingen met passend voetbal voor volwassenen. En dat heeft meerdere redenen.

“Kinderen met een beperking proberen het vaak eerst bij regulier voetbal. Dit houden zij een paar seizoenen vol, maar vallen daarna af omdat zij niet mee kunnen komen. Dit is zonde”, zegt Tim Sturmans, medewerker G-voetbal KNVB. Zij zien een achterstand van jeugdteams in passend voetbal.

Problemen

Gonnie van Langen, actief voor Uniek Sporten herkent deze achterstand. “Wij zien dat kinderen met een verstandelijke beperking vastlopen bij het vinden van een sport.” Volgens Van Langen heeft dit ook te maken met verenigingen die problemen zien bij het starten van een voetbalteam voor kinderen met een verstandelijke beperking. En daarom afhaken.

“Ik denk dat wij als KNVB hier meer reclame voor moeten maken”, zegt Tim Sturmans medewerker G-voetbal KNVB.

“Er zijn te weinig verenigingen die dit aanbieden”, zegt Sturmans. Volgens hem heeft dit vooral te maken met ouders en trainers die niet weten hoe zij dit moeten aanpakken. Wanneer een voetbalvereniging een team heeft komt dit voornamelijk vanuit ouders. Zij hebben vaak een dochter of zoon met een beperking die graag wil voetballen.

Toegankelijk

Dit is ook het geval bij het team van Thomas. Zijn ouders hebben contact opgenomen met voetbalvereniging SDC 12 in Denekamp voor het starten van een team. “We zijn gestart met twee spelers. Dit zijn er ondertussen zes”, zegt vader Kleizen.

“We hadden er zelf niet aan gedacht om een passend voetbalteam te beginnen voor kinderen. Maar we willen voetbal wel voor iedereen toegankelijk maken”, zegt Patrick Vollenbroek, bestuurslid SDC 12. Hij heeft nadat Roy Kleizen contact met hem opnam samen met de vereniging passend voetbal voor kinderen tussen de vijf en tien jaar oud mogelijk gemaakt.

“Hij is heel trots om zijn team”, zegt Roy Kleizen, vader van Thomas.

Het doel van de KNVB is om over drie jaar zo’n 5000 G-voetbal spelers waarvan 1000 jeugdspelers te hebben. Dit zijn momenteel 4.500 jeugd- en seniorenleden. Twente is geen uitzondering; in heel Nederland zijn er weinig jeugdteams voor kinderen met een beperking. “Ik denk dat wij als KNVB hier meer reclame voor moeten maken”, zegt medewerker G-voetbal Tim Sturmans.

Schieten

Dat Thomas kan voetballen met leeftijdsgenootjes betekent veel voor hem zegt zijn vader. “Hij is heel trots op zijn team. Dat hij hier bij hoort is gewoon super.” Door de training heeft hij zelfs een nieuw vriendje gemaakt. Zij zien elkaar ook buiten de training om bij elkaar te spelen. Thomas zou zijn vriend Nout niet ontmoet hebben zonder voetbal, terwijl ze bij elkaar in het dorp wonen.

Na de training vertelt Thomas zijn ouders ‘dat het mooi is’ om samen met andere jongens te voetballen. Maar het allermooist vindt Thomas schieten. Hij rent fanatiek over het veld in Denekamp om vervolgens met een hard schot een doelpunt te maken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.