Verkeer
Stuur appje
Zoek

Mantelzorgorganisatie Stichting Informele Zorg Twente vraagt faillissement aan

Mantelzorg stock pixabay
Foto ter illustratie.
Beeld: Pixabay

Stichting Informele Zorg Twente (SIZ) heeft faillissement aangevraagd. Dat bevestigt de Raad van Toezicht van de organisatie. De stichting kan de gekregen coronasteun niet terugbetalen.

Voorzitter van het Raad van Toezicht, Gerrit van Woudenbergh, bevestigd aan 1Twente dat een faillissement is aangevraagd: “We betreuren het zeer, maar het is niet anders. Perspectief is er in deze vorm niet aanwezig”, zegt Van Woudenbergh. Directeur-bestuurder Lieneke Bolhuis is om een reactie gevraagd, maar zij verwijst door naar de Raad van Toezicht.

Coronasteun

De oorzaak van de financiële problemen ligt aan corona. De stichting, die acht medewerkers in dienst heeft, kreeg steun via de NOW-regeling. Het geld van die loonsteun kunnen zij niet meer terugbetalen, ook niet verspreid over een langere periode. Er ligt een forse claim van de Belastingdienst.

Onzeker

Of er een doorstart mogelijk is, ligt in de handen van de curator. Er is nog veel onzeker: “Het is heel erg vervelend voor de medewerkers en ook voor de doelgroep, want steun voor deze groep is erg belangrijk.” Over de vraag wat het betekent voor de vele mantelzorgers die in Twente ondersteuning krijgen van SIZ verwijst Van Woudenbergh naar bestuurder Lieneke Bolhuis, maar die wil op dit moment inhoudelijk niet reageren.

Stichting Informele Zorg Twente

De in Hengelo gevestigde stichting omschrijft zichzelf als een kenniscentrum voor informele zorg. Er wordt ondersteuning geboden aan mantelzorgers en er worden ook activiteiten georganiseerd om mensen die zorgdragen voor een ander in het zonnetje te zetten. Hoeveel mantelzorgers er steun krijgen van de stichting is niet bekend.

icon_main_info_white_glyph

Wat is informele zorg?

Informele zorg is het ondersteunen van een zieke vriend of familie. Informele zorgverleners, zoals mantelzorgers, verlenen zorg zonder dat het hun beroep is en er ook niet voor betaald worden. Onder informele zorg vallen bijvoorbeeld ook vrijwilligers.

Doorstart in 2018

SIZ Twente ging in 2018 al eens eerder failliet en kon een doorstart maken wegens garantstelling van investeringsmaatschappijen. Een nieuw bestuur trad aan. Eerder trokken subsidieverstrekkers als de gemeente Almelo en Tubbergen de subsidie in.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.