Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bijzonder Oekraïens tintje aan jaarlijks tuinenfestival Boekelo

20230603 Bijzonder Oekraïens tintje aan jaarlijks tuinenfestival Boekelo Foto Soundgardens Boekelo
Bert Bennink en Jos Nijland van de organisatie van Soundgardens Boekelo
Beeld: Soundgardens Boekelo

Het jaarlijkse tuinenfestival in Boekelo krijgt dit jaar wel een heel bijzonder tintje. De groep Oekraïense vluchtelingen in het dorp stelt morgen namelijk de 'tuin' beschikbaar. Ook speelt een Oekraïense muzikant mee.

Soundgardens Boekelo, heet het jaarlijkse festival. En het principe is even simpel als doeltreffend: een aantal inwoners van het dorp stelt z'n tuin beschikbaar voor concerten. De bezoekers van het festival lopen - of fietsen - op hun beurt de verschillende tuinen af om zich te laven aan de muzikale klanken van diverse bandjes, duo's en singer-songwriters.

In totaal gaat het om twaalf tuinen, waarbij de bezoekers diverse genres voorgeschoteld krijgen. Alle acts treden die middag drie keer een half uur op.

Bijzonder Oekraïens tintje aan jaarlijks tuinenfestival Boekelo Optreden Foto Soundgardens Boekelo
Meerdere optredens in de tuinen in en rond Boekelo
Beeld: Soundgardens Boekelo

Bijzondere locatie

Voor deze editie is de organisatie er volgens Bert Bennink, een van de drijvende krachten achter het festival, in geslaagd een wel heel bijzondere locatie te regelen: de gemeentelijke Opvang Ontheemde Oekraïners. "Daartoe hebben we contact gezocht met de gemeente die de opvanglocatie Tesinkweide beheert waar de 160 Oekraïners verblijven. Met als idee om ook daar een fijne muzikale act neer te zetten. De gemeente reageerde meteen enthousiast."

Spontane reactie

Ook vanuit de groep Oekraïners werd spontaan gereageerd. "We zijn gastvrij ontvangen in het dorp en we zijn zuinig op onze goede verstandhouding met Boekelo. Door onderdeel te zijn van dit mooie en gezellige evenement denken we de verbinding met het dorp verder te kunnen versterken", zo laat de locatieleider weten.

Behalve de formatie Spolkwarteerke met Nedersaksische Americana treedt in de 'Oekraïense tuin' ook de Oekraïense bayan- en bandoneonspeler Oleg Lysenko op, bekend in zijn vaderland. "Bovendien is er een kraampje met traditionele Oekraïense specialiteiten, verzorgd door de bewoners", aldus Bert Bennink. Alle optredens zijn gratis. "Wel vragen we het publiek een vrijwillige bijdrage in verband met de kosten."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.