Verkeer
Stuur appje
Zoek

Korenfestival Amusing Hengelo verwacht duizenden bezoekers in Hengelose binnenstad

Koorliefhebbers kunnen zaterdag hun hart ophalen bij Koorfestival Amusing Hengelo. Zo’n negentig koren gaan op verschillende podia in de Hengelose binnenstad optreden. “We verwachten zo’n tien- tot twaalfduizend bezoekers. Het wordt ontzettend gezellig”, zegt Pauline Paalman van de organisatie.

Feest

91 koren, acht podia en mooi weer; voor mensen die van koormuziek houden is de Hengelose binnenstad deze zaterdag ‘the place to be’: “Voor iedereen is het een feest, voor zowel de bezoekers als voor de koren”, zegt Paalman. Het is alweer de zestiende editie van het festival. “We behoren tot één van de grootste korenfestivals van het land.”

“Wij zeggen ook altijd: de koorbezoekers komen altijd met een pinpas.”

Corona

Zoals bij veel verenigingen, merken ook koren een teruggang in het aantal leden. Toch zijn er nog steeds genoeg zanggroepen die zich aanmelden: “Corona heeft er ook flink ingehakt bij koren. We zitten gelukkig nu weer op het niveau van voor Corona. Maar je merkt wel dat sommige koren minder leden hebben en ook zijn er sommige koren die niet meer bestaan.”

Voor veel koren komt zo’n korenfestival goed van pas; tegen een kleine betaling kunnen ze optreden op één van de verschillende podia. Ieder koor treedt minimaal twee keer 25 minuten op. “Als koren een eigen optreden moeten regelen, dan zijn ze kosten kwijt aan een dirigent, techniek, kaartverkoop en PR. Een koorzanger wil niets liever dan zingen.”

Binnenstad

Ook de Hengelose middenstand en horeca kijkt uit naar het festijn: “Eén van de winkeliers zei ons dat het korenfestival één van zijn beste dagen is”, zegt Paalman. “Wij zeggen ook altijd: de koorbezoekers komen altijd met een pinpas.” Met het vernieuwde marktplein, de Nacht van Hengelo en de FBK-Games wordt het een goed weekend.

Koren

Veel verschillende soorten koren doen dit weekend mee. Niet alleen koren uit Twente, maar ook een boel van buiten de regio. Volgens Paalman mag iedereen meedoen, ongeacht het niveau: “Ons uitgangspunt is ‘zingen is leuk’. Kom en laat maar zien wat je kunt. Er zitten koren bij die echt steengoed zijn, maar soms zijn er ook een paar waarvan je denkt: die hadden nog wel een keer extra mogen repeteren.” Volgens Paalman maakt dat niets uit, want plezier is volgens de voorzitter het belangrijkst.

Toch zit er voor bepaalde koren wel een competitief element; a capella-koren gaan met elkaar de strijd aan in de A Capella Battle in de Waterstaatskerk. Hier worden ze door een vakjury beoordeeld op muzikale en zangtechnische uitvoering. Of Paalman zelf nog meezingt in een koor? “Die vraag krijg ik altijd. Nee, er is maar één plek waar ik zing en dat is onder de douche”, lacht Paalman.

Een impressie van de editie van 2017.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.