Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelose tieners veroordeeld voor meerdere gevallen van poging tot doodslag

230602 carlo dronkers officier van justitie FOTO FRANKLIN VELDHUIS 1 TWENTE
Officier van justitie Carlo Dronkers: "In principe probeer je bij deze leeftijd altijd te voorkomen dat ze voor de rechter moeten verschijnen."
Beeld: Franklin Veldhuis / 1Twente

De rechter heeft tien jongeren uit Hengelo en Borne in de leeftijd van 14 tot 17 jaar veroordeeld wegens zware mishandeling, bedreiging en afpersing. De jongeren waren anderhalf jaar geleden betrokken bij verschillende explosies van geweld in Hengelo.

Driehoek

Officier van justitie Carlo Dronkers, burgemeester Sander Schelberg en politiechef Hester Scholten, de zogeheten 'lokale driehoek', hebben deze vrijdagmiddag een persbijeenkomst belegd om uit de doeken te doen hoe het zo mis heeft kunnen gaan, hoe ze het hebben opgepakt en hoe ze dit soort incidenten in de toekomst willen voorkomen.

“Ik heb me verbaasd over de snelheid waarmee zoiets zich ontwikkelt en over de heftigheid van de uitwassen”

Ooggetuigen vreesden voor z'n leven

Een van de mishandelingen had plaats in de avond van 15 januari 2022. Op een schoolplein in de Berflo Es werd een minderjarige jongen zo gruwelijk in elkaar geslagen door een groep jongens dat ooggetuigen vreesden voor z'n leven. Een toen 15-jarige Hengeloër kreeg de zwaarste straf opgelegd: 226 dagen jeugddetentie, waarvan 180 dagen voorwaardelijk. Daarbij kreeg hij een taak- en leerstraf van samen 235 uur, dient hij de geleden schade te vergoeden en wordt hij verplicht begeleid door jeugdreclassering tijdens zijn proeftijd van 2 jaar. De rechtbank veroordeelde hem en de mededaders voor poging tot doodslag.

Wonder boven wonder overleefde het slachtoffer de aanval en raakte hij niet ernstig gewond. Twee weken later kreeg de 15-jarige weer een waas voor ogen, nadat hij met twee vrienden een dronken man twee keer zo hard in zijn gezicht schopte, dat deze bewusteloos raakte.

'Bridgegroep'

Een ander incident speelde zich af op 5 februari 2022. Een man werd in de spoortunnel bij het station tegen zijn hoofd en lichaam geschopt door een groep jongens. Hij kon vluchten, maar niet veel later kregen ze hem weer te pakken en vervolgden ze de mishandeling. De hoofddader was destijds 14 jaar. Ook hij kreeg de zwaarst mogelijke straf opgelegd.

Wat aanvankelijk een reeks toevallige incidenten leek, bleek niet veel later het werk van jongeren van een en dezelfde groep. De politie noemde dit zootje ongeregeld de 'Bridgegroep', daarmee verwijzend naar Thiemsbrug, de plek waar ze zich veelal ophielden. Politiechef Hester Scholten belde kort na de laatste mishandeling met burgemeester Schelberg. Scholten: "Het was duidelijk dat er iets structureels gaande was en dat we snel moesten handelen. Het zou immers zo weer kunnen gebeuren en dan misschien wél met ernstiger gevolgen. We kregen een groep van achttien tieners in beeld, met een harde kern van tien. Daarop zijn we om de tafel gegaan om onze koers te bepalen: gemeente, politie, jongerenwerk en Openbaar Ministerie."

“Ik vind dat we zijn doorgeschoten in de rechten die we onze kinderen geven”

Tweede kans

Het ging er officier van justitie Carlo Dronkers niet om om deze tieners allemaal zo zwaar mogelijk te straffen: "In principe probeer je bij deze leeftijd altijd te voorkomen dat ze voor de rechter moeten verschijnen. Je wilt ze zoveel mogelijk een tweede kans geven, maar je hebt als OM ook de taak om de maatschappij beschermen. We maken daarbij onderscheid tussen de tieners die fysiek geweld gepleegd hebben en de meelopers, maar ook tussen hen die berouw tonen en hen die nergens spijt van hebben."

Wandelende testosteronbommetjes

Schelberg, Scholten en Dronkers waren verbijsterd over het feit dat de meeste kinderen uit volstrekt normale gezinnen komen en ook de meeste ouders hadden geen idee. Sander Schelberg: "Ik heb me verder verbaasd over de snelheid waarmee zoiets zich ontwikkelt, over de heftigheid van de uitwassen en het feit dat de jongeren er prat op gaan dat ze deel uitmaken van zo'n groep."

Mobiele telefoons en social media zijn daar volgens Dronkers debet aan: "Alles wordt gefilmd en gedeeld. Groepsdruk en schaamte en het feit dat deze jongens vaak wandelende testosteronbommetjes zijn, zorgen voor een giftige cocktail. Het is misschien gek wat ik nu zeg, maar ik vind dat we doorgeschoten in de rechten die we onze kinderen geven. We zouden meer moeten letten op wat ze doen, met wie en wat ze allemaal online delen."

Over hoe dit soort geweldsuitbarstingen een volgende keer te voorkomen, bericht 1Twente volgende week. In dat kader is maandag 5 juni officier van justitie Carlo Dronkers te gast in 1Twente Vandaag.

230531 europatunnel hengelo GOOGLE
In de Europatunnel vond een van de zware mishandelingen plaats.
Beeld: Google Streetview
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.