Verkeer
Stuur appje
Zoek

Van betonnen naar groene jungle: Stadsentree Wierdensestraat Almelo af

20230502 Stadsentree Wierdensestraat Almelo
Het bevrijdingsmonument op het nieuwe plein
Beeld: 1Twente / Inger Bosman

Almelo is een plein rijker: de Stadsentree aan de Wierdensestraat is voltooid. De stroken met bushaltes hebben plaatsgemaakt voor het bevrijdingsmonument en een hoop groen. “Er is keurig gewerkt, we hebben de vlag uitgehangen”, aldus Inge Bulters die in een flat aan het plein woont.

De onthulling van het plein ging op een wel heel bijzondere wijze. Voor de ogen van Almeloërs die aan het plein wonen, reed er een bus over het lint heen. De Wethouder van de binnenstad Jan Martin van Rees hoefde hierdoor niet het lintje door te knippen, maar wel op veilige afstand het koord vasthouden.

Minder wateroverlast

Ook de projectleider van de gemeente zegt blij te zijn met het resultaat. Een grote verbetering die ze noemt, is het infiltratiesysteem. “Tijdens piekbuien ontstond er veel wateroverlast in de Mans Kapbaargtunnel. Onder het gehele, nieuwe plein zijn infiltratiekratten geplaatst. Die vangen het water op en dan gaat het geleidelijk de grond in.” Dit moet de wateroverlast in de tunnel tegengaan.

Stuk groener

Het plein is er een stuk groener op geworden. Het bevrijdingsmonument dat er sinds kort staat, is omringt met een groen stuk. Ook zijn er bomen geplaatst, zijn er perkjes aangelegd en zijn er een hoop bankjes bij. Stedenbouwkundigen hebben gekeken naar oude foto’s van vroeger om daar inspiratie vandaan te halen. Zo is de bomenstructuur gebaseerd op onderstaande foto.

Wierdensestraat historie 1
Foto van de Wierdensestraat uit de beeldbank van de gemeente Almelo
Beeld: Gemeente Almelo

Van zes naar drie

Het kon uit om van zes naar drie bushaltes te gaan. “Het waren eerst wachthaltes, maar dat is verplaatst naar het station. We dachten er eerst aan om de bushaltes helemaal weg te halen, maar we willen de binnenstad met openbaar vervoer toegankelijk houden”, aldus de projectleider. “De oude busstations voldeden niet meer aan de eisen voor rolstoeltoegankelijkheid. Nu zijn de stoepen verhoogd zodat deze gelijk is met de ingang van de bus. Ook zijn er looplijnen aangebracht voor blinden.”

2,2 miljoen

In totaal heeft de vernieuwing van het plein 2,2 miljoen euro gekost. Bijna zeven ton komt uit subsidies van de provincie. Ongeveer tweehonderdduizend euro is bekostigd uit klimaatsubsidies van het rijk. De rest heeft de gemeente zelf bekostigd. In totaal hebben de werkzaamheden vijf en een half maand geduurd.

'Keurig gewerkt'

De Almeloërs die aan het plein wonen geven aan dat ze weinig overlast hebben ervaren van de werkzaamheden: “Het is echt heel mooi geworden, complimenten aan de mensen die het hebben. Er is keurig gewerkt en we hebben de vlag uitgehangen”, aldus flatbewoner Inge Bulters.

  • 20230602 Wierdensestraat Almelo
    Voor en na
    Beeld: Google Streetview
  • 20230602 Stadsentree Wierdensestraat Almelo Inger Bosman
    Voor en na
    Beeld: 1Twente / Inger Bosman

Extra handhaving

De weg langs het plein blijft een eenrichtingsweg. Een rondje rijden voor de bushaltes langs, is vooralsnog niet mogelijk. Om ervoor te zorgen dat het plein niet vol auto’s komt te staan, gaat de gemeente extra handhaving inzetten. Parkeren is niet meer mogelijk op het plein omdat de parkeerplaatsen zijn weggehaald. “Het is zonde als het plein meteen teniet wordt gedaan door mensen die komen parkeren”, zegt de projectleider van de gemeente.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.