Verkeer
Stuur appje
Zoek

Bente Oude Booijink heeft er al een reuzensprint opzitten als de FBK Games zondag beginnen

Bente Oude Booijink, projectmanager van de FBK Games, had als tiener niks met atletiek en kwam nooit bij de FBK Games. En dat terwijl ze gek is op sport, een sportieve HBO-opleiding genoot en in Hengelo geboren is. "Dat maakt mij juist een prima ambassadeur voor de FBK Games. Ik kan me uitstekend verplaatsen in andere mensen, die nooit bij deze wedstrijd zijn geweest. De echte atletiekfans komen wel, onze winst halen we juist bij mensen die nog geen fan zijn."

Van 0 naar 10.000

Sinds Bente Oude Booijink er werkt ging het alleen maar crescendo met de FBK Games en dat ligt niet per se aan haar. Ze begon in 2020 als junior sponsormanager, maar corona zorgde toen voor een algehele afgelasting. In 2021 was er, wederom vanwege de pandemie, een uitgeklede versie met slechts een paarduizend bezoekers. Pas vorig jaar kon ze, inmiddels in de rol van projectmanager, het reguliere draaiboek volgen en zat het stadion op 200 plekken na vol. De editie van komende zondag breekt echter alle records: dan raakt de grootste atletiekwedstrijd van Nederland volledig uitverkocht.

“De laatste tien dagen voor de wedstrijd ben je echt aan het sprinten. Ik vraag me wel eens af waar ik de energie vandaan haal, haha.”

Tal van wereld- en olympische kampioenen

Ruim 10.000 mensen zullen zondag in het stadion in Veldwijk kunnen genieten van een geweldig deelnemersveld. Met aan de start alle Nederlandse toppers, zoals Nadine Visscher, Femke Bol, Sifan Hassan en Lieke Klaver en buitenlandse grootheden als de Zweedse polsstokhoogspringer Armand Duplantis en de Indiase speerwerper Neeraj Chopra - zij zijn allebei in het bezit van olympisch goud - en wereldkampioenen als de Amerikaanse Chase Ealey (kogelstoten) en haar landgenoot Grant Holloway (110 meter horden).

icon_main_info_white_glyph

Twee keer Sifan Hassan

Na een jaar afwezigheid keert Sifan Hassan dit jaar terug op de FBK Games in Hengelo. Om er dit weekend zowel de 1.500 meter als de 10.000 meter te kunnen lopen, maakt de organisatie er speciaal voor haar een tweedaags evenement van. Speciaal voor Hassan heeft de organisatie van de FBK Games namelijk de 10 kilometer uit het reguliere programma van de zondag gehaald. Het wordt nu een apart evenement op de zaterdagavond. Mensen kunnen de race op de zaterdagavond gratis meemaken. Iedereen kan vanaf 19.30 naar binnen. De race begint om 20.30 uur.

'Niet op de radar'

Oude Booijink (27) woonde tot haar vierde in Hengelo en belandde via Twekkelo en Boekelo in Enschede, waar ze nu nog altijd woont. "Ik woon dus mijn hele leven al in Twente, maar de FBK Games stonden helemaal niet op mijn radar. En dat terwijl het de belangrijkste atletiekwedstrijd van Nederland is. Ik was toen meer bezig met voetbal. Niet lang nadat ik bij de FBK Games aan de slag ging, zag ik in Duitsland mijn eerste atletiekwedstrijd en ik was meteen verkocht. Die sfeer en al die wedstrijden tegelijkertijd, ik vond het prachtig!"

Atletiekunie

Eind vorig jaar trad Bente Oude Booijink in dienst als medewerker topsport bij de Atletiekunie. "Daar ben ik onder meer verantwoordelijk voor het organiseren van trainingsstages en voor alles rondom de uitzending van atleten naar EK's, WK's en Olympische Spelen. Daar zit ik aan de 'achterkant', terwijl ik als medewerker bij de FBK Games meer aan de 'voorkant' van de sport zit."

230522 sifan hassan 2 FOTO FBK GAMES
Lees ook
FBK Games Hengelo past programma aan voor veelvraat Sifan Hassan: wedstrijd wordt tweedaags

Papendal

Het werken voor de FBK Games kun je volgens de Enschedese ook rustig als 'topsport' kwalificeren: "De laatste tien dagen voor de wedstrijd ben je echt aan het sprinten. Ik vraag me wel eens af waar ik de energie vandaan haal, haha. Ik leef deze dagen echt op adrenaline." En dan op maandag 5 juni weer snel naar Arnhem, naar haar andere baan? "Nee, eerst maandag de boel helpen afbouwen en dan vertrek ik op 6 juni weer richting Papendal."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.