Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gronau steekt tientallen miljoenen in centrum en grenszone: ‘We willen van Enschede leren’

Gronau Rathaus impressie Bahnhoffstrasse Nattler Architekten
Van het historische stadhuis van Gronau is nu - naast café Extrablatt - alleen nog de toren over. De rest van het gebouw is aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ingestort.
Beeld: Stadt Gronau/Nattler Architekten

Inkopen doen bij Karstadt (later Hertie) en struinen door de Gronause binnenstad. Menig Enschedeër kan zich de bezoekjes van vroeger aan de oosterburen wel herinneren. Maar sinds de sluiting van het warenhuis in hartje Gronau, is de aanloop van buitenaf er minder geworden. Met een investering van tientallen miljoenen euro’s probeert Gronau het tij weer te keren: het centrum krijgt een metamorfose. Ook de grenszone wordt - met inspiratie van de Nederlandse buren - aangepakt.

Na bijna tien jaar leeg te hebben gestaan is het betonnen kolos dat vroeger onderdak bood aan Karstadt/Hertie in 2018 gesloopt. Wat rest is een nu nog onaantrekkelijke lege vlakte aan het Kurt-Schumacher-Platz, het centrale plein in Gronau. Maar het biedt wel de basis voor nieuwe centrumplannen. Onlangs is de belangrijkste winkelstraat van Gronau, de Neustraße, onder handen genomen. Maar er staat nog veel meer op stapel.

Binnenspeeltuin op centraal plein

“We hebben als winkelstad veel concurrentie van Enschede en Ochtrup”, zegt Rainer Doetkotte onlangs in een gesprek met een verslaggever van 1Twente. De burgemeester van Gronau vertelt over de moeilijke ligging van de grensstad. Tegen beide buren valt moeilijk op te boksen. Naar Enschede komen in de weekeinden (met name) Duitsers van heinde en ver met touringcars voor een dagje uit en Ochtrup heeft met het Factory Outlet Center een heuse publiekstrekker in handen.

Lees verder onder de afbeelding

Gronau impressie locatie Hertie Karstadt Kurt Schumacher Platz Stadt Gronau 02
Op het Kurt-Schumacher-Platz zijn ideeën over horeca en een indoor speeltuin (links) en op de oude locatie van Hertie/Karstadt zouden twee gebouwen moeten komen.
Beeld: Stadt Gronau

Toch wil ook Gronau zich onderscheiden en weer meer mensen naar het centrum krijgen. Daarvoor zijn de laatste jaren al wat stappen gezet. Het oude gebouw van Karstadt/Hertie is tegen de vlakte gegaan. De bedoeling is dat er twee nieuwe gebouwen voor terugkomen, met ruimte voor detailhandel en kantoren. Maar dat plan laat nog even op zich wachten.

Waar wel duidelijke stappen worden gezet, is een nieuw gebouw op het centraal gelegen Kurt-Schumacher-Platz. De Gronause gemeenteraad heeft de burgemeester eerder deze maand de opdracht gegeven om 'met de hoogste prioriteit' werk te maken van de oprichting van een horecagelegenheid met binnenspeeltuin midden op het plein.

Historisch stadhuis in ere herstellen

Groen licht is er inmiddels gegeven voor een andere fase van de stadsvernieuwing: de wederopbouw van het historische stadhuis ter hoogte van de Bahnhoffstraße. Naast café Extrablatt aan het Theodor-Heuss-Platz is de oude raadstoren - waarin het Drilandmuseum is gevestigd - de enige fysieke herinnering aan het oude stadhuis.

Op de plek die tot voor kort was ingericht als een parkeerplaats stond vroeger de rest van het gebouw. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog, in maart 1945, is het toenmalige stadhuis verwoest. Vorige week heeft de gemeenteraad van Gronau ingestemd met een investering van in totaal 30 miljoen euro om het stadhuis weer in de 'oude stijl' terug te bouwen, zoals op impressieschetsen (zie bovenin artikel) te zien is.

Woonwijk aan de grens

Maar niet alleen in het centrum is het stadsbestuur van Gronau flink aan het investeren. Ook aan de grens met Glanerbrug staat er de komende jaren van alles te gebeuren. Te beginnen met de sloop van het oude horecapand direct naast de grensovergang (dat de laatste jaren dienst deed als waterpijpbar en gokkantoor). Dat gaat op korte termijn gebeuren; het pand is al afgezet met hekken.

Shisha Lounge grensovergang Enschede Glanerbrug Euregio
Lees ook
Gronau zet eerste stap woonwijk op de grens: waterpijpbar maakt plaats voor Euregio-kantoor

Op dezelfde plek wordt het nieuwe kantoor van het grensoverschrijdende samenwerkingsverband Euregio gebouwd. Dat kantoor is nu gevestigd aan de overkant van de straat, maar is aan het einde van zijn Latijn. Voor de huidige locatie van de Euregio is overigens in de toekomst de nieuwbouw van een supermarkt in gedachten.

Transformatie van grenszone

Maar de ontwikkelingen in het gebied beperken zich niet tot de Euregio. De hele grenszone ondergaat namelijk een transformatie. Aan beide zijden van de Enschederstraße moet een woonwijk komen. De gemeente Gronau heeft bovendien (een deel van) de oude parkeerplaats van de douane in bezit gekregen, zodat deze bij de ontwikkelingen betrokken kan worden. Uiteindelijk is het de bedoeling dat aan de zuidzijde van de Enscheder Straße een nieuw bedrijventerrein wordt ontwikkeld.

Lees verder onder de afbeelding

20230529 Parkeerplaats douane Gronau Enscheder Straße Wilco Louwes
De voormalige parkeerplaats van de douane ligt er al jaren verloederd bij. Daar moet verandering in komen, vindt de burgemeester van Gronau.
Beeld: 1Twente/Wilco Louwes

Gronau zoekt daarbij uitdrukkelijk het contact met Enschede. "Wij willen van Enschede leren", zegt burgemeester Rainer Doetkotte. "Kijk naar wat er aan de kant van Glanerbrug in het grensgebied is gebeurd. Dat is prachtig. In Gronau is er in dertig jaar tijd eigenlijk niets gedaan." Dat moet de komende jaren dus duidelijk anders worden.

Samenwerken met Enschede

Doetkotte: "We vragen de gemeente Enschede ook om mee te denken. Hebben ze wensen? Wij hopen te kunnen samenwerken, zodat bijvoorbeeld de brandweer van Glanerbrug ook naar een melding bij de grens in Gronau kan. Dat we de rioolwaterzuivering bij Glanerbrug (bij Bultserve, red.) kunnen gebruiken voor de aansluiting."

Een andere wens van de burgemeester van Gronau is dat ook het onderwijs aansluiting vindt bij de toekomstige 'grenswijk'. "Het zou mooi zijn als we hier een grensoverschrijdend bedrijvenpark creëren waar ook ruimte is voor een studielocatie van bijvoorbeeld Saxion."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.