Verkeer
Stuur appje
Zoek

Tukkers massaal naar Gronau om tabak te kopen: ‘Scheelt soms wel 15 euro per pakje’

In de supermarkten in Nederland kun je vanaf vandaag geen sigaretten meer kopen. Die maatregel is genomen door de overheid om roken te ontmoedigen. Dampende inwoners van de Nederlandse grensregio tillen er niet zo zwaar aan: zij halen hun rookwaar vanaf nu gewoon in Duitsland. De prijzen liggen daar tot wel 15 euro (!) per pakje lager dan in Nederland. 1Twente nam een kijkje in een winkel in Gronau.

Vijf weken geleden opende tabakszaak TabakXXL haar eerste winkel aan de Königstraße in Gronau. De klanten hangen er vandaag met de benen uit. “Er komen wel zo’n 600 à 700 klanten per dag gemiddeld”, eigenaar Gerhard Becker.

Doelgroep

Wie in de winkel van Becker komt, hoeft geen marketeer te zijn om te zien dat de doelgroep vooral uit Nederlanders bestaat. Kassamedewerker Rachel Oost, zelf woonachtig in Glane: “Zo’n 98% van onze klanten is afkomstig uit Nederland.”

Supermarkten en horeca

In supermarkten zijn vanaf vandaag geen sigaretten of tabak meer te koop. Deze regel is vanaf 1 juli 2024 ingetreden om het roken te ontmoedigen. Je kan daarnaast ook geen e-sigaretten meer kopen in supermarkten, cafés, restaurants en andere horeca.

Sigarettenverkoop in Gronau
98 procent van alle bezoekers van de tabakswinkel in Gronau komt uit Nederland.
Beeld: Niels Wesselink

Goedkoper

Voor de bezoekers waren de lage prijzen in het algemeen al een reden om af te reizen naar grensplaats Gronau. “We doen hier de boodschappen, die zijn goedkoper dan in Nederland en dat geldt ook voor de tabak”, laat een van klanten weten. “Waarom? Ik ben geen dief van mijn eigen portemonnee, dus reis hiervoor graag naar Gronau!”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.