Verkeer
Stuur appje
Zoek

Geen sproeiers meer op voetbalveld in Enschede: eerste druppelirrigatie systeem geplaatst

230528 druppelirrigatie systeem
Het druppelirrigatie systeem
Beeld: Sportaal

Met droge zomers is het een uitdaging om te zorgen dat alle voetbalvelden met natuurgras voldoende water krijgen. Sportaal is in Enschede verantwoordelijk voor het onderhoud van de sportlocaties. Om voorbereid te zijn op deze drogere zomers werd bij voetbalclub Vogido in Enschede het allereerste druppelirrigatie systeem onder het veld aangebracht.

In Enschede-Oost zijn vijf sportparken die niet beschikken over de mogelijkheid om grondwater op te pompen. De sportvelden bij Vogido is één van de plekken waar besproeiing vanuit een waterbron niet mogelijk is. Vorig jaar zomer reden medewerkers van Sportaal met watertanks naar de velden. “We streven naar een zo goed mogelijke kwaliteit van het natuurgras en willen voorkomen dat het veld te droog wordt. Daarnaast vinden wij duurzaamheid belangrijk en hebben we gekeken hoe we op een innovatieve manier hemelwater kunnen bergen om zodoende ook de CO2-uitstoot die bij het vervoer vrijkomt te reduceren”, vertelt Tonnie Doek, teamleider buitensport Sportaal.

Pilot

Sportaal heeft de handen ineen geslagen met Water4All uit Oldenzaal en samen hebben zij een manier gevonden om het hemelwater te bergen en te zorgen voor ondergrondse bewatering. “In tegenstelling tot bovengronds bewatering gaat er geen water verloren door verdamping en komt het direct bij de wortel. Het gaat om een pilot en de werking en effectiviteit moet zich nog bewijzen. In de akkerbouw is het al een bewezen techniek en zorgt het voor beter gewasgroei, hopelijk zorgt dit straks ook voor een sterkere grasplant”, aldus Doek.

Maandag werden bij Vogido de voorbereidingen getroffen voor het eerste landelijke sportveld wat op deze opstelling wordt getest. Er is een leidingsysteem onder het veld aangebracht en een container geplaatst waar het hemelwater wordt bewaard. Om het resultaat goed te monitoren zijn er vochtmeters geplaatst en wordt de komende tijd het veld extra in de gaten gehouden. Het druppelirrigatie systeem heeft geen effect op het gebruik van het veld.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.