Hengelo

Maandag in Hengeloos Peil: Zes Hengelose fractievoorzitters over het politieke landschap

Zes fractievoorzitters uit de gemeenteraad van Hengelo geven maandag in politiek café Hengeloos Peil hun visie op de uitslag van de landelijke verkiezingen en hun verwachtingen ten aanzien van de raadsverkiezingen in maart 2018. Aan tafel praten Maarten Hollander (PvdA). Maureen Muller (CDA), Gezinus Knegt (ProHengelo), Leo Janssen (Lokaal-Hengelo), Onno Fiechter (VVD) en Floor van Grouw (SP) mee.

260260 hengeloospeil logo schuin zwart 4
De PvdA heeft landelijk flink verloren en de vraag is of en in hoeverre dit effect lokaal doorwerkt. Het CDA verkeert daarentegen weer in de gunst van de kiezer. Onder de partijen is veelal opluchting over het feit dat de PVV verstek laat gaan bij de Hengelose raadsverkiezingen. De algemene verwachting was dat de PVV nogal wat stemmen en daarmee raadszetels zou weghalen bij de andere partijen.

PPV'ers als het zojuist gekozen Tweede Kamerlid Roy van Aalst uit Hengelo en PVV-fractievoorzitter Edgar Mulder in de Provinciale Staten van Overijssel waren ook uitgenodigd voor het politiek café om een en ander toe te lichten, maar sloegen de uitnodiging af.

Voor ProHengelo liggen er kansen om weer de grootste partij te worden en daarmee de opdracht te krijgen een nieuw college te formeren. Vorige keer mislukte dat in een vroegtijdig stadium, omdat de andere partijen al min of meer een coalitie van CDA-PvdA-D66-SP waren overeen gekomen. Krijgt de VVD een kans om toe te treden tot het college eventueel in samenwerking met de SP?

Dan is nog de vraag wat Leo Janssen gaat doen? Na zijn afsplitsing van ProHengelo ging hij verder als eenmansfractie onder de naam Lokaal-Hengelo. Eerder kondigde hij informeel aan dat dit zijn laatste termijn zou worden. Maarten Hollander van de PvdA is in elk geval aan zijn laatste jaar in de gemeenteraad bezig. Hij heeft zijn vertrek al aangekondigd, net als Stan Horsthuis van de Lijst Horsthuis.

Politiek cafe Hengeloos Peil is een samenwerking van TC Tubantia, Radio Hengelo TV en het Rabotheater. He programma begint om 19.00 uur in Brasserie So Nice van het Rabotheater. Inloop vanaf 18.30 uur. Het gesprek aan tafel live is te horen via Radio Hengelo TV.
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.