Verkeer
Stuur appje
Zoek

Onderhandelingen Stadstheater Almelo en gemeente krijgen kickstart: 'Bij deze impasse is niemand gebaat’

20230522 Theaterhotel Almelo
Het Stadstheater vanaf de Grotestraat
Beeld: 1Twente / Inger Bosman

Na maanden van stilstand, gaan de gesprekken tussen het Van der Valk Theaterhotel en de gemeente Almelo alsnog verder. Dat zegt de nieuwe wethouder van kunst en cultuur Margreet Overmeen tegen de gemeenteraad.

Al langer dan een jaar waren de gemeente en het Stadstheater met elkaar in onderhandeling over het financieren van een spoedeisende renovatie van het theater. In februari werden de gesprekken abrupt tot een halt geroepen door de gemeente, omdat er geen overeenstemming kwam over een niet onderhandelbare eis die ze stelde. Nu lijkt er weer schot in de zaak te zijn.

12,5 miljoen

Het Stadstheater geeft in de zomer van 2022 aan dat ze door achterstallig onderhoud de theaterfunctie niet meer in stand kan houden. Sindsdien volgen er onderhandelingen en gesprekken met de gemeente. Het gaat om een bedrag van pak ‘m beet 12,5 miljoen euro dat nodig is om het theater te kunnen renoveren. Gebeurt deze renovatie niet, dan is sluiting van de schouwburg een mogelijk gevolg.

Structureel te weinig geld

De gemeente subsidieert het Stadstheater om een theaterprogramma te plannen. In een brief naar het college van B&W schrijft directrice van het Stadstheater Esther Hammink dat er al jarenlang structureel te weinig subsidie naar het theater gaat. Hierdoor moest de onderneming zelf veel geld bijleggen voor de exploitatie. Hammink geeft aan dat ze altijd een volwaardig, cultureel programma aan de stad Almelo hebben aangeboden. Nu is het hoog tijd voor een verbouwing en vernieuwing van de techniek om te voldoen aan de eisen van deze tijd.

Wat eraan vooraf ging

Het college van B en W trok opeens de stekker uit de onderhandelingen. De reden? Er werd over een harde eis geen overeenstemming gevonden. De gemeente was bereid om de renovatie te financieren, maar wel met een niet onderhandelbare voorwaarde, namelijk meer toezicht van de gemeente. Na maanden onderhandelen werd deze voorwaarde ineens op tafel gelegd zegt de Van der Valk directrice in de eerdergenoemde brief. De gemeente zegt op haar beurt dat deze eis al veel eerder besproken was.

Geheim debat

Naar aanleiding van het beëindigen van de gesprekken tussen de gemeente en het Stadstheater, werd in februari een debat in het geheim gehouden met de wethouders en de gemeenteraad. Wethouder Van Saane, die verantwoordelijk was voor kunst en cultuur in Almelo, gaf tijdens deze geheime vergadering aan dat de gemeente geen publiek geld in privaat vastgoed wil investeren. Veel gemeenteraadsleden geven aan dat ze eerst alle informatie boven tafel willen om een oordeel te kunnen vellen. Het debat eindigde met een motie van PVV Almelo om alle documenten omtrent het Stadstheater openbaar te maken.

Plotseling na het geheime debat, stapte de wethouder kunst en cultuur Van Saane op. Tot op de dag van vandaag ontkent ze dat haar vertrek met het Stadstheaterdebacle te maken heeft.

Monique van saane gemeente Almelo
Lees ook
Fractievoorzitter bij Almelose gemeenteraad zag vertrek 'eigen' wethouder niet aankomen

Nieuwe gesprekken

Steeds komen er kleine stukjes informatie boven water naar aanleiding van het verzoek van de PVV. De reden dat de documenten nu pas (deels) openbaar worden gemaakt, komt omdat het Stadstheater toestemming moest geven. Wethouder Overmeen geeft tijdens de raadsvergadering van dinsdag 23 mei aan dat de gesprekken met het Stadstheater over de voorwaarden van de financiering weer op de planning staan: “Bij deze impasse is niemand gebaat.”

Zo snel mogelijk in debat

Nu er meer informatie beschikbaar is gesteld, wil de gemeenteraad zo snel mogelijk verder vergaderen over het debacle. Om deze reden heeft de VVD een interpellatiedebat aangevraagd. Yvonne Bijenhof, fractievoorzitter van de partij, geeft aan dat andere partijen ook zijn gevraagd om de aanvraag voor het debat te steunen.

icon_main_info_white_glyph

Interpellatiedebat

Partijen in de gemeenteraad kunnen, net zoals bij de landelijke politiek, een interpellatiedebat aanvragen. Dat geeft de mogelijkheid om over een onderwerp te debatteren dat niet op de agenda staat van een raadsvergadering. Vragen die partijen aan een wethouder willen stellen, worden van tevoren ingediend.

Raadsvergadering

Het debat wordt op dinsdag 30 mei voortgezet. De reden dat er een langere tijd tussen heeft gezeten, komt mede door de twee vakanties die ertussen zaten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.