Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuwe zonneauto Solar Team Twente wordt afgebakken in Papendrecht

De volgende fase is aangebroken voor Solar Team Twente in de voorbereiding op de Bridgestone World Solar Challenge eind oktober in Australië. Het omhulsel van de nieuwe zonneauto wordt klaargemaakt voor de presentatie eind juni in Hengelo. De afgelopen tien weken zat het team in een verlaten politiegebouw in Papendrecht om samen met partner Fokker te werken aan de stroomlijning van het voertuig.

Tien weken

"Het is gaaf om de auto in tien weken tijd steeds meer vorm te zien krijgen, maar we zijn nog lang niet klaar. Er wachten ons nog slapeloze nachten", meldt engineer Danique Kottier. De UT- en Saxionstudenten bevonden zich ruim twee maanden in het Papendrechtse politiepand. In het pand heeft het team alle ruimte om aan de auto te werken. Het werd Papendrecht omdat Fokker daar ook is gevestigd. "We zijn bezig met de laatste loodjes. Hopelijk kunnen we ergens volgende week naar huis en kan ik eindelijk bijslapen", zegt Kottier.

icon_main_info_white_glyph

Fokker

Fokker is een bedrijf dat zich richt op het ontwerp, de ontwikkeling en productie van lichtgewicht constructies, modules en landingsgestellen voor de luchtvaart- en defensie-industrie

Bij Fokker bakken de teamleden van Solar Team Twente het carbon af. Daarbij wordt het carbon per onderdeel op een mal gelegd, waarna het wordt afgebakken en geschuurd. "We moeten wel oppassen met het inademen van mogelijke koolstofvezels. Die stof krijg je na inademen niet meer uit je longen. Daarom dragen we mondmaskers", aldus engineer Tom Roossink. "We waren aardig op schema, maar toen kwam er een oud-teamlid langs, dat zei dat we nog een stapje extra moesten zetten. Er zijn nachten geweest waarin we tot half vijf aan de auto werkten."

Werkplaats in Papendrecht Solar Team Twente 23 05 2023
Beeld: Julian Vriend

Verwarde man

Er was nog een tegenvaller in Papendrecht: het team kreeg te maken met vandalisme. Een verwarde man probeerde een ruit aan de voorkant van het gebouw in te gooien met een stoeptegel. Het team besloot daarop alle kostbare spullen veiliger op te bergen en aangifte te doen.

Testen

Na de presentatie op 22 juni in Hal 43 van Stork in Hengelo gaat de focus op alles onder de motorkap. En daarna kan de RED X, dat is de naam van zonneauto nummer 10, worden getest.

icon_main_info_white_glyph

Eindelijk winnen

De Bridgestone World Solar Challenge is ‘s werelds grootste race met zonneauto's, die iedere twee jaar plaatsvindt in Australië. Aan de start in Darwin staan doorgaans zo’n 50 teams die uitkomen in drie klassen. Solar Team Twente komt uit in de Challenger Class, vergelijkbaar met de Formule 1 binnen het autoracen. Het doel is om na 3.000 kilometer op enkel zonne-energie, als eerste de finish te passeren in Adelaide. De Tukkers wonen de race nog nooit, maar waren een paar keer erg dichtbij.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.