Verkeer
Stuur appje
Zoek

Oogst uit nieuwe studentenmoestuin van Saxion: meer dan groente en fruit

Saxionstudenten met groene vingers, of de wens om die te krijgen, kunnen zich vanaf nu uitleven in de eigen moestuin van de hogeschool. De gewassen die er straks uitkomen zijn niet de enige verdiensten van de tuin: erin werken heeft een positief effect op de mentale gezondheid.

Een soort groene oase met allemaal gekleurde bolletjes, zoals tomaten en aardbeien, en waar lekker veel studenten werken. Zo ziet initiatiefnemer Joy Douma het voor zich als de moestuin straks volop in bedrijf is. Zo'n jaar geleden kwam ze met het idee voor de tuin die ze als middel ziet om het welzijn van studenten te verbeteren.

Vijftig aanmeldingen

De laatste jaren is het daar niet altijd even goed mee gesteld en de coronaperiode heeft het er niet beter op gemaakt. Zelf merkt Joy dat tuinwerk haar gemoedstoestand goed doet en dat zette haar aan het denken. "Ik kwam echt tot rust en vroeg me af waarom we dat bij Saxion niet hebben. Een plek om lekker in de tuin te werken. Juist omdat we als studenten al zoveel binnen zitten."

Dat bleek goed gedacht: binnen een week meldden zich al vijftig gegadigden aan. Onder hen ook veel buitenlandse studenten. Zoals de Duitse Hella die een semester in Nederland studeert en hier op een studentenkamer bivakkeert, terwijl ze thuis een tuin heeft waar ze graag in werkt. "Ik mis het tuinieren heel erg, dus dit is echt iets voor mij."

20230517 SAXION MOESTUIN STUDENTEN BEZIG STILL
Studenten zijn druk in de weer in de moestuin
Beeld: Still 1Twente

Maatschappelijke doelen

Bijkomend voordeel is dat ze haar kennis van tuinieren over kan brengen op anderen. Mitchelle neemt alle tips goed in zich op. Ze is welzijnswerker bij Saxion en wil graag groene vingers kweken. Maar belangrijker nog vindt ze het opdoen van nieuwe sociale contacten. "Het doel is om Nederlandse en internationale studenten samen te brengen en ze samen dingen te laten ondernemen."

Zo dient de moestuin meerdere maatschappelijke doelen en ook de oogst krijgt een mooie bestemming. Studenten van het honours programma van Saxion willen een deel van de groenteopbrengst uit de tuin naar de Voedselbank brengen of uitdelen aan zwervers op straat. En als er echt heel groente over is, heeft Joy nog wel een idee: een Saxion marktkraam waar groente en fruit uit de eigen moestuin voor een leuke prijs wordt verkocht aan andere studenten.

Zwarte tomaat

Er zijn heel veel zaadjes ingekocht om de moestuin te kunnen vullen met een breed en gevarieerd aanbod. Er zijn inheemse groenten en fruit als koolraap, courgettes, aardbeien, heel veel soorten sla en verschillende koolsoorten. Maar ook acht verschillende tomaten, waaronder de Franse soort Noir de Crimée. Een zwarte tomaat.

Jammer genoeg kan Joy er zelf de spreekwoordelijke vruchten niet van plukken, want haar traineeship bij Saxion loopt af. "Heel erg jammer. Ik ben hier een jaar mee bezig geweest en nu het gelukt is, kan ik er zelf niet meer lang van genieten. Maar ik denk dat ik wel geregeld langs kom wippen."

20230517 MOESTUIN SAXION BAKKEN BOREN STILL
De zaadjes worden in verrijdbare bakken gezaaid die door de studenten zelf in elkaar worden gezet
Beeld: Still 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.