Verkeer
Stuur appje
Zoek

Marianne bundelt 66 schilderijen van Enschedese stadsgezichten in een boek

In bijna twintig jaar schilderde ze 66 beeldbepalende stadsgezichten van Enschede. Het lukte kunstenares Marianne Neijhuis eind vorig jaar de Jozefkerk vast te leggen zoals ze wilde en daarmee voelt haar werk eindelijk voltooid. De beelden bundelt ze nu in een boek, samengevoegd met teksten van schrijver Ton Ouwehand.

Het boek met de abstracte maar toch realistische beelden wordt Mooi Enschede genoemd. De verzameling schilderijen begon toen Marianne Neijhuis in 2003 weer in Enschede kwam wonen na haar studie aan de Vrije Academie in het westen van het land. "Ik werkte bij Concordia en vanuit daar zag ik de Grote Kerk op de Oude Markt door alle seizoenen heen." Door die inspiratie schetste ze de kerk en toen volgde ook de rest van de stadsgezichten.

Schilderij Marianne Neijhuis
De Oude Markt
Beeld: Marianne Neijhuis

Compleet

Neijhuis had al 65 schilderijen gemaakt, maar er was nog één plek die ze niet goed wist vast te leggen: de Sint-Jozefkerk aan de Oldenzaalsestraat. “Ik vond het moeilijk om de schoonheid van de binnenkant en het grootse van de buitenkant in combinatie op een schilderij te krijgen”, vertelt ze. Afgelopen november zat ze tijdens een concert in de kerk en schetste ze het interieur. “Toen ik die 66ste tekening af had, voelde dat als een cirkel die rond was.”

“Het boek is gemaakt voor bewoners van Enschede en wordt een erfstuk van de stad.”

Bijbehorende teksten

In samenwerking met schrijver Ton Ouwehand is er bij elk schilderij een passende tekst geschreven. Gedichten, dialogen, grappige anekdotes en cynische teksten ademen Enschede uit. “Hij schrijft over historische feiten en muzieklegendes die in Enschede opgetreden hebben of hier geboren zijn”, zegt de kunstenares. “Door de teksten wordt het een geheel, de teksten en beelden vullen elkaar aan.”

Hoewel de schilderes vindt dat samenwerken de mooiste resultaten geeft, kwam ze daardoor ook moeilijkheden tegen. Ze maakte zelf een complete dummy van haar boek, met hoe zij het voor zich zag. "Maar de vormgever had soms andere ideeën, die haaks op de mijne stonden." Dan moest er onderhandeld worden over de uitkomst. “Als kunstenaar heb je alles zelf in de hand, nu heb ik dat niet”.

Schilderij Marianne Neijhuis
Rijksmuseum Twenthe
Beeld: Marianne Neijhuis

Crowdfunding

Om het idee van het boek te kunnen realiseren is de kunstenares een crowdfunding-actie begonnen. Het streefbedrag van drieduizend euro is ondertussen bijna opgehaald. Alle mensen die haar met vijfendertig euro (of een veelvoud hiervan) steunden krijgen uiteindelijk een gesigneerd boek in handen.

Vertraging

Het boek Mooi Enschede zou op 11 juni bij het evenement Kunst in het Volkspark gepresenteerd worden. "Maar die datum halen we helaas niet. Er is vertraging opgelopen door een wisseling van vormgever", legt Neijhuis uit. “Hopelijk is het boek over ongeveer zes weken klaar, maar ik durf nog geen nieuwe publicatiedatum te geven.”

Schilderij Marianne Neijhuis
De Menistenkerk gezien vanaf de Oude Markt
Beeld: Marianne Neijhuis

Publicatie

Ondanks dat de boeken nog niet gedrukt zijn voor 11 juni, staat Neijhuis die dag wel met een kraam in het Volkspark om Mooi Enschede te promoten. “Ik hoop dan te kunnen vertellen dat het boek bij de drukkerij ligt”, vertelt ze. “Om mensen niet teleur te stellen, hebben we alvast voorproefjes te koop. Mensen kunnen tien verschillende kaarten kopen van de schilderijen uit het boek en teksten van Ton.”

Het boek met stadsgezichten wordt in eerste instantie tweehonderd keer gedrukt. Een deel gaat naar mensen die hebben bijgedragen in de crowdfunding en een deel gaat in reguliere verkoop. Wanneer de kunstenares zekerheid heeft over een publicatiedatum deelt ze die via de Facebook-pagina van de nieuwe vereniging Mooi Enschede.

Schilderij Marianne Neijhuis
De Grolsch Veste
Beeld: Marianne Neijhuis
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.