Verkeer
Stuur appje
Zoek

UPDATE: Burgemeester Hengelo verwacht dat er snel 100 extra asielzoekers naar pand Hazenweg kunnen

Hengelo is bereid om snel extra opvang voor asielzoekers te regelen in het pand aan de Hazenweg. Raadslid Elske Mooijman van GroenLinks stelde de vraag woensdag in de raadsvergadering en kreeg tot haar verrassing direct een positief antwoord van de portefeuillehouder, burgemeester Sander Schelberg. Sterker nog, Schelberg bleek een dag eerder al voorwerk gedaan te hebben, laat hij vrijdagmiddag weten in 1Twente Vandaag.

'Blij, maar niet verrast'

Mooijman een kleine 48 uur na de raadsvergadering: "Ik was blij met zijn antwoord, maar het verraste mij niet. Ik weet dat de burgemeester graag iets goeds doet voor mensen in nood. Dat heeft hij anderhalf jaar geleden ook al laten zien bij de opvang van asielzoekers in het Hazemeijercomplex en bij de opvang van Oekraïners aan de Hazenweg."

“We moeten hiermee niet het signaal afgeven dat andere Twentse gemeenten op hun handen kunnen blijven zitten.”

Ter Apel

De vragen van Mooijman komen voort uit de verwachting dat het aanmeldcentrum in Ter Apel ook deze zomer weer overbelast zal raken en er dan in heel Nederland weer de druk gevoeld wordt om opvangplekken te regelen. "Ik hoop dat we als gemeente een steentje kunnen bijdragen aan een humane vorm van opvang. Dit door ruimten die leeg staan tijdelijk ter beschikking te stellen. Misschien doen we daarmee in eerste instantie meer dan omliggende gemeenten, maar omdat het duidelijk is dat er meer inzet nodig is, lijkt me dat precies wat nodig is."

433896 hazenweg
Lees ook
Extra opvang asielzoekers? Gemeente Hengelo vindt dat het genoeg doet

Honderd mensen extra

Schelberg liet woensdagavond weten dat de ruimte er is: "Maar hiermee moeten we niet het signaal afgeven dat andere Twentse gemeenten op hun handen kunnen blijven zitten."

Twee dagen later licht hij z'n toezegging graag toe in 1Twente Vandaag: "Omdat we voorlopig nog geen woningen gaan slopen in De Nijverheid kunnen de daar nu nog woonachtige Oekraïners er blijven wonen. Zij hoeven niet op korte termijn te verhuizen naar de Hazenweg. Hierdoor is in het voormalige stadskantoor plek voor zo'n honderd mensen."

En dag voor de raadsvergadering belde de burgemeester al met het COA over die optie: "Daarom kon ik direct reageren op de vraag van mevrouw Mooijman. Het leek een een-tweetje tussen ons in de raad, maar het was dus puur toeval."

'Gastvrije stad'

Schelberg is blij met de wijze waarop de gemeenteraad omgaat met dit vraagstuk: "Hengelo en de Hengelose raad zijn gelukkig erg gastvrij naar asielzoekers hebben we de afgelopen jaren gezien. Het viel me op dat geen van de partijen woensdag vraagtekens zette bij mijn antwoord op de vragen van GroenLinks. Dat zegt toch wel iets."

Op de vraag wanneer het pand aan de Hazenweg weer volledig gevuld zal zijn, laat de burgemeester weten dat 'het heel snel kan gaan': "De nood is hoog en het pand is er al grotendeels op ingericht. Wel moet er gezorgd worden voor een goede samenstelling van gezinnen en alleenstaanden. Het gaat er nu, ondanks dat er dertig verschillende nationaliteiten wonen, prima."

In het voormalige stadskantoor worden Oekraïners opgevangen en er is crisis-noodvang voor asielzoekers van elders.

323353 mariastraat1
Lees ook
Oekraïners kunnen een jaar langer blijven in sloopwoningen Hengelo
230518 opvang oekrainers hazenweg
In het voormalige stadskantoor aan de Hazenweg worden momenteel Oekraïners en vluchtelingen uit andere delen van de wereld opgevangen. Er is hier nu ruimte voor naar schatting zo'n honderd mensen.
Beeld: 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.