Verkeer
Stuur appje
Zoek

Doemscenario ISV Hengelo afgewend: vereniging kan tot zomer 2024 op huidige locatie blijven

Invaliden Sport Vereniging Hengelo (ISVH) heeft de toezegging gekregen dat ze tot de zomer van 2024 gebruik mogen blijven maken van de sporthal in de Gerststraat. Dit betekent dat de vereniging zich in elk geval kan inschrijven voor het aankomende sportseizoen, wat voorheen niet mogelijk was vanwege de onduidelijkheid rondom het gebruik van de locatie. Hierdoor blijft de ISVH voorlopig nog bestaan, maar zijn de twijfels rondom de toekomst op de lange termijn niet verdwenen.

Nieuwe invulling sporthal

De ISVH maakt al jarenlang gebruik van de gymzaal aan de Gerststraat. De omni-vereniging gebruikt de zaal om te trainen voor enkele van hun aangeboden sporten en de aangrenzende zelfgebouwde kantine voor ledenactiviteiten. De gymzaal hoorde bij Openbare Montessori Basisschool t' Heem, die al sinds 2014 failliet is. De gemeente wil een andere invulling geven aan de ruimte, wat zou betekenen dat de aanwezige sportvereniging moet vertrekken.

Een alternatieve locatie is nog niet aangeboden aan de ISVH, waardoor de vereniging in de originele situatie zonder locatie kwam te zitten na het einde van 2023. Zonder locatie kan de vereniging zich niet inschrijven voor wedstrijden en toernooien, wat een onhoudbare situatie is. De PvdA-fractie heeft naar aanleiding van de situatie vragen gesteld aan het college, tijdens de raadsvergadering van 17 mei.

Rolstoelbasketbal Still 1 Twente ISVH
Lees ook
Invaliden Sport Vereniging Hengelo onzeker over eigen toekomst, PvdA maakt zich zorgen

Toezegging wethouder

De PvdA vroeg aan het college of zij de waarde van de toegankelijke sportvereniging zagen en of zij bereid waren het huisvestingsprobleem op te lossen. Naar aanleiding van de vragen deed verantwoordelijk wethouder Claudio Bruggink de volgende toezegging: "De ISVH kan in in elk geval tot 19 juli 2024 in de hal blijven sporten."

"Verder denken we als gemeente mee over mogelijke alternatieve locaties, als dat ná die datum nog aan de orde is." Dankzij deze toezegging kan de vereniging zich in elk geval inschrijven voor wedstrijden tijdens het aankomende sportseizoen.

Voortbestaan ISVH

De uitspraken tijdens de raadsvergadering geven wat extra lucht voor de vereniging die vreest voor hun voortbestaan. Voorafgaand aan de raadsvergadering sprak 1Twente met bestuurslid Albert Visscher, die niet durfde te voorspellen dat de vereniging over drie jaar nog bestaat. "Zonder ruimte kunnen we niks. We moeten een plek vinden die rolstoeltoegankelijk is, kleedkamers en toiletten heeft die aangepast zijn en waar er genoeg ruimte is. Als dit niet lukt is het voorbij." Op dit moment is dit scenario pas aan de orde als er voor de zomer van 2024 geen nieuwe oplossing wordt gevonden.

ISVH Rolstoelbasketbal
Leden van het nationale rolstoelbasketbalteam trainen bij ISVH
Beeld: Invaliden Sport Vereniging Hengelo

Ondergeschoven kindje

Bij de ISV Hengelo hoort een sportieve geschiedenis van ruim 50 jaar. Albert Visscher vindt dat er best wat meer waardering mag komen voor hetgeen dat de vereniging in al die tijd betekend heeft. "Dankzij Corona zijn we flink teruggezakt maar we hadden voordien ruim 200 leden. We doen mee aan verschillende wedstrijden in Nederland maar ook over de grens in Duitsland. Een aantal van onze rolstoelbasketballers zitten ook bij het nationale team. Er zou wat meer bewustwording mogen zijn voor wat invalidensport voor de mensen betekent. Nu is het wat mij betreft een ondergeschoven kindje", vindt Visscher.

Geen juichstemming

"Juli 2024 geeft enige uitstel, maar er is zeker geen juichstemming.", zegt Ben Hulshof, secretaris bij de ISVH. Na de belofte van de wethouder heerst de gedachte dat de club op deze manier van toezegging naar toezegging gaat leven. "Voor hetzelfde geld zitten we over 10 jaar nog in dezelfde soort situatie. De aanhoudende onzekerheid belemmert ons natuurlijk in het opzetten van competities of noodzakelijk onderhoud aan onze kantine. Zeker voor het indoor boogschieten wordt het lastig om op korte termijn te verhuizen. We hopen nog steeds op een koper voor het complex waarbij de zaal en onze kantine intact kunnen blijven."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.