Verkeer
Stuur appje
Zoek

Invaliden Sport Vereniging Hengelo onzeker over eigen toekomst, PvdA maakt zich zorgen

Rolstoelbasketbal Still 1 Twente ISVH
Beeld: 1Twente / ISVH

De Invaliden Sport Vereniging Hengelo (ISVH) is onzeker over haar toekomst, omdat de vereniging na dit jaar mogelijk moet vertrekken bij hun gymzaal aan de Gerststraat. Er is geen duidelijkheid of de vereniging in de huidige locatie mag aanblijven en er is ook nog geen alternatieve locatie aangeboden. PvdA Hengelo gaat tijdens de raadsvergadering vragen stellen aan verantwoordelijk wethouder Claudio Bruggink over de huidige situatie. “Zonder locatie kunnen er geen wedstrijden of toernooien worden georganiseerd.”

Impact corona

De coronapandemie heeft bij de sportverenigingen in Nederland diepe sporen achtergelaten en in Hengelo is dit niet anders. De verenigingen vrezen voor hun voorbestaan, waardoor de PvdA-fractie bij de ISVH is gaan kijken hoe de huidige situatie bij deze inclusieve sportvereniging is. De schade dankzij corona? Een halvering in leden binnen drie jaar tijd. Vóór de pandemie had de vereniging 200 leden, nu zijn dit er nog maar 88. Ook heeft de vereniging veel moeite met het vinden van nieuwe leden en vrijwilligers.

De toekomst van de vereniging is op de korte termijn onzeker door iets heel anders, namelijk het gebruik van de faciliteiten aan de Gerststraat. De sporthal is eigendom van de gemeente, die geen toezegging heeft gegeven over het toekomstige gebruik van het gebouw. De ISVH laat weten dat als de situatie nu niet veranderd, dat ze na 31 december 2023 géén gebruik meer mogen maken van hun vaste sporthal.

icon_main_info_white_glyph

Invaliden Sport Vereniging Hengelo

ISVH is in 1971 opgericht in Hengelo voor de mensen die niet langer bij de valide sportverenigingen mee konden of mochten doen. Sinds de jaren 2000 is het geïntegreerd sporten ook onderdeel geworden van de vereniging, wat betekent dat er ook leden zijn die geen handicap hebben, die samen kunnen sporten met de invalide leden. De vereniging biedt vijf verschillende sporten aan: rolstoelbasketbal, tafeltennis, handboogschieten, borstelschuiven en zwemmen.

Geen toekomstplannen

De ISVH maakt nu nog dagelijks gebruik van de gymzaal aan de Gerststraat. De zelfgebouwde aangrenzende kantine wordt benut voor ledenvergaderingen en andere activiteiten. De vereniging wil graag óók na 2023 op deze locatie actief blijven, maar hier is nog geen duidelijkheid over. Er is ook nog geen alternatieve locatie aangeboden, waardoor de vereniging geen toekomstplannen kan maken. Deze situatie zorgt ervoor dat ISVH zich in de nabije toekomst niet kan inschrijven voor toernooien of wedstrijden. Er moet namelijk bij inschrijving een locatie aan de wedstrijden verbonden zijn.

Still Kantine ISVH Invaliden Sport Vereniging Hengelo
De zelfgebouwde aangrenzende kantine wordt benut voor ledenvergaderingen en andere activiteiten.
Beeld: 1Twente / ISVH

Vragen aan het college

De PvdA-fractie vraagt zich af of de gemeente op de eerste plaats op de hoogte was van de huidige situatie bij de ISVH. Ook wil de partij graag dat er snel duidelijk wordt verschaft over waar de vereniging na 2023 moet opereren, zodat ze zich in elk geval weer kunnen inschrijven voor de competities in 2024. Tot slot hoopt de fractie dat de gemeente om de tafel wil met de ISVH, om het huisvestingprobleem van de sportvereniging voor een langere periode op te kunnen lossen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.