Verkeer
Stuur appje
Zoek

Zero Waste Tour voor het eerst in Almelo: ‘Ik begon me steeds meer te ergeren aan zwerfafval’

20230515 Zero Waste Tour Elisah Pals Initiatiefnemer Zero Waste NL
Oprichter van Zero Waste Nederland Elisah Pals
Beeld: Zero Waste Nederland

In Almelo komt voor het eerst ooit de Zero Waste Tour. Tijdens deze tour op 27 mei neemt een lokale gids uit Almelo inwoners mee naar plekken waar verpakkingsvrij gewinkeld kan worden. Mirjam van Os is de persoon die precies weet waar deze winkels in Almelo zich bevinden: “Ik stel de tour samen aan de hand van mijn eigen, favoriete plekjes.”

Tijdens de Week Zonder Afval van 22 tot en met 28 mei organiseert de beweging Zero Waste Nederland door heel het land veertig tours. Met de lokale expedities wil de organisatie laten zien dat een leven met minder afval mogelijk is. Dat kan door je eigen koffiebeker mee te nemen voor een koffie to go of een eigen zakje mee te nemen voor groente en fruit.

Eigen herbruikbare potjes

Van Os koos zelf de Almelose ondernemers uit waar de tour bij langs gaat. De tocht begint bij Torino, een koffie- en theespeciaalzaak aan de Koornmarkt, gaat langs de markt en eindigt bij Bakker Bart. In totaal zijn er zes plekken in Almelo waar de lokale gids inwoners langs leidt. Deelnemers worden aangeraden om goede schoenen en eventueel een paraplu mee te nemen. Voor aankopen onderweg raadt de organisatie een eigen boodschappentas en herbruikbare potjes, bakjes en zakjes aan. Daarnaast is een beker voor koffie of thee geen overbodige luxe.

Lokale gids

Zero Waste Nederland werkt met lokale vrijwilligers. Van Os is ruim twintig jaar woonachtig in Almelo en is ernaartoe verhuisd voor de liefde. Inmiddels kent ze de plekjes waar ze verpakkingsvrij kan winkelen wel. Ze begon zich meer en meer te ergeren aan vuilnis op straat en op een bepaald punt wilde ze zelf de handen uit de mouwen steken: “Ik was al dat zwerfafval zat. Een paar jaar geleden zag ik veel mondkapjes op straat. Ik ging afval rapen, maar het voelde als dweilen met de kraan open. Je kunt beter zorgen aan de voorkant dat het niet meer nodig is. Recyclen is minder duurzaam dan eigen verpakkingen hergebruiken.”

icon_main_info_white_glyph

Over Zero Waste Nederland

Zero Waste NL pleit voor een wereld waarin geen afval bestaat. Het is een platform dat een nieuwe norm wil teweegbrengen. “Samen zetten we afvalvermindering in de spotlights, maken we zero waste oplossingen bekend en geliefd en bewegen we overheden, organisaties en bedrijven vooruit. We zijn een zeer kleine burgerorganisatie en doen alles vrijwillig”, aldus Zero Waste NL.

Beperkte plekken

Om mee te doen aan de Zero Waste Tour Almelo, kunnen mensen zich online aanmelden. Er zijn maar beperkt plekken. De gids kan tien inwoners op sleeptouw nemen en vijf plekken zijn al vergeven. De kosten om mee te doen, zijn vijf euro per persoon. De Almelose tour gaat door de binnenstad en is op zaterdag 27 mei van 10.30 uur tot 12.30 uur.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.