Verkeer
Stuur appje
Zoek

Frans Timmermans stuit op demonstranten bij bezoek aan Enschede: 'Jullie willen toch niet advocaten van olie- en gasbedrijven zijn?'

Met een bliksembezoek aan de Grote Kerk in Enschede heeft Frans Timmermans donderdag de tweede dag van de Dutch Innovation Days opgeluisterd. De vicevoorzitter van de Europese Commissie verrichte de aftrap van de dag die in het teken staat van 'klimaatstart-ups' en hoe innovatie bijdraagt aan het behalen van de doelstellingen van de Green Deal. Timmermans vervolgt zijn missie in Twente met een bezoek aan de Dies Natalis van de Universiteit Twente, waar hij in gesprek gaat met wetenschappers en studenten over de Green Deal en klimaatcrisis.

Opening

In de Grote Kerk op de Oude Markt werd om tien uur het startschot gegeven van dag twee van de Dutch Innovation Days. Frans Timmermans ging in gesprek met presentator Anna Gimbrère. Tijdens de opening gaf Timmermans aan dat het zijn grootste uitdaging is om mensen te overtuigen hun gedrag te veranderen. “De mensen die nu ‘tegen’ verandering en energietransitie zijn, zijn bezig met overleven omdat ze denken dat ze het niet kunnen betalen. We moeten hen juist ondersteunen”, meldt Timmermans in de Grote Kerk.

01 DID23 Persfoto Frans Timmermans Ewald Geerdink 230512 8 H0 A0506 Highress
Frans Timmermans tijdens de opening van de Climate Start-up dag
Beeld: Ewald Geerdink

Tegengeluid

Buiten de Grote Kerk verzamelde zich een groep demonstranten die met de met de vicevoorzitter van de Europese Commissie in gesprek wilden komen. Tijdens dit gesprek uitten de Enschedeërs de zorgen die zij hebben over de plannen in de Green Deal. Timmermans nam uitgebreid de tijd om vragen te beantwoorden, waarna hij zijn weg richting de Universiteit Twente vervolgde. Tijdens dat gesprek vindt de vicevoorzitter van de Europese Commissie dat mensen moeten inzien dat de gezichten dezelfde kant op moeten staan. "Jullie willen toch niet advocaten van olie- en gasbedrijven zijn", aldus Timmermans in gesprek met de demonstranten.

icon_main_info_white_glyph

Green Deal

De Green Deal van de Europese Unie is een plan waarmee wordt beoogd om de planeet te beschermen door de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen. Daarnaast wil de Green Deal ook investeren in schone energie en innovatieve technologieën om de economie te verbeteren en banen te creëren. In 2050 moet Europa het eerste klimaatneutrale continent zijn.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.