Verkeer
Stuur appje
Zoek

Nieuwe rechtbank Almelo kan er komen: huidig gebouw definitief geen monument

230510 rechtbank almelo
De rechtbank in Almelo
Beeld: RTV Oost

De huidige rechtbank in Almelo wordt definitief geen monument, dat heeft het gerechtshof in Utrecht besloten. Ook was de sloop van het naastgelegen pand, Egbert Gorterstraat 3, geen probleem volgens de raadsheren in Utrecht. Daarmee is een 'hindernis' genomen voor de komst van de nieuwe rechtbank in Almelo.

Het gerechtshof moest beslissen over een niet-toegekende monumentenstatus voor beide panden. Erfgoedvereniging Heemshut ging in hoger beroep om vast te laten stellen dat de panden onterecht niet als monument waren aangemerkt. Het gerechtshof ging daar niet in mee.

Sloop

Omdat het pand op nummer 3 inmiddels al gesloopt is, oordeelt het gerechtshof dat de vereniging geen procesbelang meer heeft en dus wordt het beroep niet behandeld. Een gesloopt pand kan immers geen monumentenstatus meer krijgen.

Voor de huidige rechtbank is dat anders. Dat pand is nog in gebruik, maar een aanvraag voor een monumentale status werd door de gemeente Almelo afgewezen. Van de zeven benodigde sterretjes voor een monumentenstatus, kreeg het gebouw er zes. Niet genoeg dus.

Second opinion

"Dat pand is Post 65-architectuur, een nieuwe trend in de monumentenzorg waarbij 'nieuwere' panden een status kunnen krijgen", legt Jan Astrego van Erfgoedvereniging Heemschut uit. "Het kritiekpunt bij dat pand is vooral ook dat de gemeente nog geen beoogde invulling heeft. De kans is dus groot dat het pand straks leeg staat."

Voor het pand heeft de erfgoedvereniging een second opinion aangevraagd bij de Post 65-werkgroep. "Zij waren duidelijk: het is een pand dat een monumentale status verdient."

Geen gelijk

Toch ging het gerechtshof daar niet in mee. 'Het college van de gemeente is vrij om op grond van andere belangen niet over te gaan tot plaatsing op de gemeentelijke monumentenlijst. Het college heeft zich, op basis van het advies van de monumentencommissie, mogen stellen dat het pand onvoldoende monumentale waarde heeft om als gemeentelijk monument aangewezen te worden.'

230510 impressie almelo
Een impressie van hoe het nieuwe Paleis van Justitie in Almelo er uit kan gaan zien.
Beeld: Rijksvastgoedbedrijf

En dus is het hoger beroep van de erfgoedvereniging volledig afgewezen. "Helaas", reageert Astrego. "Het gebouw staat er nog wel even markant te zijn aan het kanaal. Maar wat gaan ze er straks mee doen? Slopen is nu eenmaal makkelijker dan een nieuwe invulling geven..."

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.