Verkeer
Stuur appje
Zoek

Overijssel: ‘Geef provinciale boa's wapenstok en pepperspray’

Boa stock gemeente hengelo
De boa's van de Provincie Overijssel houden toezicht in bijvoorbeeld Natura2000-gebieden.
Beeld: 1Twente

De Gedeputeerde Staten willen dat boa's die in dienst van de Provincie Overijssel zijn, bewapend worden met een wapenstok en pepperspray. Dat laat het provinciebestuur weten in een brief aan de Provinciale Staten. Er is een verzoek ingediend bij de overheidsdienst, die gaat over het toezeggen van bevoegdheden aan boa's. Het OM en de politie gaan de aanvraag beoordelen en brengen dan een advies uit aan de minister.

Agressief gedrag

De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) van de provincie werken veel in het buitengebied en volgens de Gedeputeerde Staten wordt de druk op de handhavers steeds groter: “Zij geven aan vaker te maken te hebben met opstandig gedrag en weerstand, wat soms uitmondt in agressief gedrag, belediging en belemmering”, schrijft de provincie. Met meer geweldsmiddelen kunnen de boa's volgens de provincie, zich beter verdedigen.

“Omdraaien en weglopen is in veel gevallen niet mogelijk en zou betekenen dat de boa zijn taak niet naar behoren kan uitoefenen.”

De boa's van de provincie Overijssel behoren tot de afdelingen Publieke Dienstverlening en Wegen en Kanalen. De boa's houden vooral toezicht in het buitengebied, waaronder in Natura2000-gebieden. Ook houden zij toezicht op provinciale wateren. Omdat de politie niet altijd snel ter plaatse kan zijn in het buitengebied zijn boa's de eerste tijd tijdens een incident vaak op zichzelf aangewezen.

Stropers

Tijdens controles in Natura2000-gebieden is de kans aanwezig dat zij gewapende mensen tegenkomen, zoals stropers of drugsafvaldumpers. “Omdraaien en weglopen is in veel gevallen niet mogelijk en zou betekenen dat de boa zijn taak niet naar behoren kan uitoefenen. Een goede opleiding en adequate uitrusting zijn bij de boa-taak noodzakelijk.” Gedeputeerde Staten willen dat de boa's handboeien, wapenstok en pepperspray krijgen. In Twente zijn meerdere Natura2000-gebieden.

Koppel wapenstok pepperspray politie nederland
Sommige boa's bij andere diensten dragen al wel een wapenstok en pepperspray.
Beeld: Politie Nederland

Wapenstok en pepperspray

De provinciale toezichthouders hebben op dit moment geen politiebevoegdheid en dragen geen wapens, ook geen handboeien. Iets wat boa's van OV-bedrijven en gemeentelijke boa's wel hebben. Sommige boa's van bijvoorbeeld Staatsbosbeheer hebben wel wapens, waarbij sommige zelfs een vuurwapen dragen.

Volgens Overijssel is het van belang dat provinciale boa's ondersteuning moeten kunnen bieden aan zogenaamde groen-boa's van andere organisaties. “Dit kunnen zij wanneer ze dezelfde politiebevoegdheden en uitrusting hebben als de samenwerkingspartners.”

Discussie

De aanvraag is ingediend bij Dienst Justis, een overheidsdienst die gaat over het toekennen van bevoegdheden aan boa's. Het Openbaar Ministerie (OM) en de politie zijn toezichthouders en geven de minister een advies. Er speelt al langer een discussie over het bewapenen van boa's, bijvoorbeeld in het openbaar vervoer en gemeentelijke boa's. In sommige steden worden al proeven gehouden, waarbij boa's een wapenstok dragen.

Bodycam
Lees ook
Hengelose handhavers blij met bodycam: ‘We kunnen op deze manier veiliger werken’
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.