Verkeer
Stuur appje
Zoek

Schilderles voor Oekraïense kinderen in Almelose Huize Alexandra: ‘Ze schilderen hun emoties’

De Oekraïense Kate Miller vlucht in maart 2022 naar Nederland. Samen met haar moeder en haar vijfjarige dochtertje komt ze in Almelo terecht. Daar geeft ze nu schilderles aan kinderen die de oorlog zijn ontvlucht. "In het begin schilderden ze met depressieve kleuren, nu maken ze prachtige tekeningen."

Kinderen rennen door de gangen van Huize Alexandra, buiten wordt er geracet op fietsen. In een hoekje zitten de wat oudere kinderen op hun telefoon. In Huize Alexandra worden sinds de Russische inval driehonderd Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Onder hen meer dan honderd kinderen. “Het is meivakantie, dus het is nu wat drukker hier”, zegt Kate terwijl ze zich gereedmaakt voor de schilderlessen.

Still Kate
Lees ook
Oekraïense Kate is dankbaar voor hulp in Almelo, in Bachmoet is ze alles kwijt

Schilderles

Elke dinsdagmiddag geeft Kate schilderles aan kinderen. Dat doet ze vanuit een speciaal voor haar ingericht schilderslokaal in Huize Alexandra. De Oekraïense verdiende in haar thuisland de kost met haar schilderijen, maar ook in Nederland stort ze zich weer op het schilderwerk. "Al is dat vooral om mijn emoties onder controle te houden." Overal in het Almelose gebouw zijn wanden versierd met de wandtekeningen van Kate. “Schilderen helpt me om een fijne en veilige plek te creëren. Ik hoop dat ik deze plek met mijn wandschilderijen ook een beetje mooier kan maken.”

Volgens Kate is het schilderen ook heel belangrijk voor de Oekraïense kinderen. “De kinderen schilderen hun emoties, je ziet dat ze zich beter gaan voelen door het schilderen.” Kate merkt vooral het verschil tussen het moment dat ze startte met haar schildersles en nu. “Toen ik met ze begon te schilderen, schilderden veel kinderen bijna alles met depressieve kleuren, zoals bruin, zwart en rood. Ze pakten alleen die kleuren. Nu maken ze prachtige tekeningen met andere kleuren, zoals groen en geel. Ik zie deze kleuren nu steeds meer terug in hun werken.”

Enthousiaste leerlingen

Langzaam druppelen de kinderen het schilderslokaal binnen. “Deze kinderen zijn tussen de vijf en acht jaar oud.” Ze nemen plaats aan de schildertafels, maar de opdracht die Kate in gedachten heeft, wordt al snel overboord gegooid. “Ik wil muzieknoten tekenen”, roept een van de kinderen in het Oekraïens. De rest is het met haar eens. Kate schakelt snel en tovert wat muzieknoten op haar telefoon tevoorschijn. De kinderen gaan enthousiast aan de slag. Er wordt hard gewerkt, maar er wordt vooral ook gelachen. Of ze later ook schilder willen worden? “Ja”, klinkt het in koor. Kate glundert.

5 mei

In aanloop naar Bevrijdingsdag op 5 mei is Kate door het Almelose Huis van Katoen en Nu gevraagd om een schilderij te maken. “Ik vind het belangrijk dat we de slachtoffers van alle oorlogen herdenken. Ik hoop dat de Nederlanders nooit meer deze problemen krijgen en dat ze een gelukkig leven leiden. Ik wil ze heel graag bedanken voor alle hulp die we hebben gekregen. Ik weet niet wat ik had moeten doen als Nederland ons deze plek niet had geboden."

icon_main_info_white_glyph

Info

Op vrijdag 5 mei onthult Kate niet alleen haar schilderij, maar geeft ze ook een workshop voor kinderen bij het Huis van Katoen en Nu. Basisschoolleerlingen kunnen hier gratis aan deelnemen. Opgeven kan via [email protected].

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.