Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo's marktplein is nu rolstoelvriendelijk, slechtzienden moeten voorzichtig zijn

Het huidige marktplein is veel toegankelijker dan zijn voorganger, zo concludeert de Stichting Gehandicaptenraad Hengelo. De raad was één van de partijen die een serieuze inbreng had tijdens de inrichting van het nieuwe plein. Tijdens een rondje over de markt met 1Twente vertellen de leden van de stichting over hun ervaringen op de verbeterde locatie.

De problemen van het oude plein

Als eerste wordt er teruggeblikt op de woorden die voorzitter Daan Broeze uitsprak toen bekend was dat de markt een grondige vernieuwing zou ondergaan. Hij noemde in 2020 het oude plein ‘matig toegankelijk’, omdat er veel kuilen en hoge stoepranden in en langs het plein zaten. Ook stond het openbare toilet op de markt onderaan een steile trap, totaal ongeschikt voor gehandicapten. Drie jaar later is de situatie anders.

Inspraak vanuit de raad

“Het ziet er nu heel goed uit”, vindt Broeze, die samen met de gehandicaptenraad uitgebreide discussies hebben gevoerd met de gemeente over de invulling van het plein. Zo is er onder meer voor gezorgd dat de helling van het podium niet te steil is, waardoor het podium rolstoelvriendelijk is. Ook het openbare toilet moest ingericht worden op een manier, zodat gehandicapten er gebruik van kunnen maken. Broeze ziet dat de inspanningen niet voor niets zijn geweest: "Ik vind dat de gemeente uitstekende medewerking heeft verleend, hoewel ik nog wel een aantal kleine dingetjes zie die ik zeker ga aankaarten”.

Een goed, maar ‘onzichtbaar’ gehandicaptentoilet

Het nieuw gebouwde openbare toilet is nu van binnenuit en buitenaf uiterst geschikt voor invalide mensen. Het toilet is nu bereikbaar zonder een trap af te moeten lopen. “Er is genoeg ruimte om een rolstoel in te zetten, de bogen zijn er, er is alarmdraad en de kraan is makkelijk te bedienen. Het is nog niet helemaal afgewerkt, maar op basis van wat er nu is weet ik dat het helemaal goed gaat komen”, stelt de rolstoelgebonden voorzitter.

Foto openbaar toilet naast fietskelder Hengelo Vereijken Chris
Op of rondom de de bruine deur is er niks dat aanduid dat deze naar een toilet leidt.
Beeld: 1Twente / Chris Vereijken

Wat op dit moment nog wel opvallend is, is dat er geen enkele tastbare of visuele indicatie is dat aangeeft dat achter de deur naast de fietskelder een gehandicaptentoilet zit. Dit maakt het toilet lastig te vinden voor mensen die niet bekend zijn met het marktplein. Daarnaast is het toilet praktisch onvindbaar voor slechtzienden, omdat er geen voelbare geleiding naar het toilet is.

Gouden randen

Over het marktplein lopen enkele geultjes en is de waterpartij achterin het plein voorzien van een hoge opstaande rand. Voor Rob Kolner en andere slechtzienden en blinden zijn deze randen goud waard. “Ik ken het oude marktplein van haver tot gort en ik moet dit plein nog leren kennen", vertelt hij. De randen bieden geleiding en zorgen ervoor dat obstakels minder snel worden gemist met een taststok. Omdat er achterin het plein een opstaande rand aanwezig is, zal het niet snel gebeuren dat iemand die de stok bij zich draagt in het water beland.

Still foto taststok bij fietskelder
Blinde mensen moeten voorzichtig zijn nabij de open trap naar de fietskelder
Beeld: 1Twente

Oppassen geblazen

Op een aantal plekken op het plein kan het nog wel eens gevaarlijk worden voor de mensen die afhankelijk zijn van een taststok, omdat er geen duidelijke randen zijn. De fietskelder naast het gehandicaptentoilet wordt bereikt via een open trap naar beneden, zonder leuning. Omdat de kelder op een paar meter van de marktkraampjes staat, kan het tijdens marktdagen druk zijn bij de trap. Wie hierdoor gedesoriënteerd raakt en op de trap afloopt, merkt deze pas laat op. Ook op het podium is het voor een blind persoon lastig om in te schatten wanneer het einde bereikt is. Wie niet extra voorzichtig is, kan dan naar beneden vallen.

Eindoordeel

Na het rondje over de markt, spreekt Daan Broeze zich uit over zijn eindoordeel: “Ik ben heel tevreden over hoe de markt is geworden. Voor mensen met rolstoelen, rollators en scootmobielen is het volledig toegankelijk”, stelt de enthousiaste voorzitter. Voor Rob Kolner is het nog even wennen aan de nieuwe inrichting van het plein: “Ik ben in elk geval blij dat de markt nu af is en weer op zijn oude plek staat. Het is nu een kwestie van vaak de markt bezoeken, zodat ik mijn weg goed kan vinden tijdens het boodschappen doen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.