Verkeer
Stuur appje
Zoek

Vakbondsmedewerkers willen meer geld van de bond: "Dat we moeten actievoeren is pijnlijk"

230501 staakstraat fnv 1 TWENTE
Vakbondsleden maken zich meestal druk om werknemers in andere sectoren. Zo werd er 2 jaar geleden bij het FBK Stadion een zogeheten 'staakstraat' ingericht, waar stakende werknemers uit de metaal zich konden inschrijven.
Beeld: 1Twente

De vakbond die zelf actievoert en gaat staken? Dat is uitzonderlijk. Toch is dat wat werknemers van de bond, verenigd in FNV Personeel, nu doen. De medewerkers willen een hoger loon dan de vakbond bereid is te geven. "Dat we daarvoor moeten actievoeren en staken, dat is pijnlijk."

Voet bij stuk

Volgens FNV-bestuurder Judith Westerbork, die namens de medewerkers de cao-onderhandelingen voert, moet FNV de eigen mensen een hogere loonsverhoging geven dan het bod dat nu op tafel ligt. Om die eis kracht bij te zetten, heeft FNV Personeel een ultimatum gesteld dat maandag 1 mei is afgelopen. Maar de directie houdt voet bij stuk. En dus gaat de vakbond staken tegen vakbond.

Inzet van de strijd is een loonsverhoging van 14,3 procent, gelijk aan de eis die de vakbond ook op tafel heeft gelegd bij bijvoorbeeld Albert Heijn, waar medewerkers van de distributiecentra het werk hebben neergelegd. De bondsbazen willen echter niet verder gaan dan zeven procent.

“FNV’ers hebben net zo goed recht op eerlijke cao-afspraken die passen bij deze tijd”

'Moeten staken is pijnlijk'

Dit tot teleurstelling van FNV Personeel, zegt Westerbork. "Het is natuurlijk enorm teleurstellend om te merken dat de directie voet bij stuk houdt. De consequenties zijn bekend. FNV’ers hebben net zo goed recht op eerlijke cao-afspraken die passen bij deze tijd. Dat we daarvoor moeten actievoeren en staken, dat is pijnlijk."

Het actietraject bij de FNV begint vandaag met een zichtbaarheidsactie in Amsterdam. Tijdens de jaarlijks 1 mei-mars op de Dag van de Arbeid liepen actievoerders vanmiddag vanaf 15.00 uur mee om aandacht te vragen voor hun eigen cao. Morgen volgt een landelijke staking, waaraan alle vestigingen meedoen.

Gevolgen voor Twente

De kans dat de vakbondshuizen in Zwolle, Deventer en Hengelo en de spreekuurlocatie in Enschede dinsdag slecht of niet bereikbaar zijn, is groot. Voor urgente zaken is de bond wel beschikbaar. En 'geplande stakingen in andere sectoren, waaronder de staking in het distributiecentrum van Albert Heijn in Zwolle, gaan gewoon door', meldt de vakbond. FNV Personeel sluit meerdere acties niet uit.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.