Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Van winkelbezoek tot zijn werk in Enschede: dankzij geleidehond Des staat John (61) midden in het leven

Om de bijzondere band tussen hond en baasje onder de aandacht te brengen is het deze woensdag de Dag van de Blindengeleidehond. Toch een belangrijke dag voor Oldenzaler John Olde Nordkamp (61), waarop hij Nadège ("we noemen hem Des") graag in het zonnetje zet. Dankzij de viervoeter kan John, net als anderen, gewoon naar de winkel en zijn werk. “Ik zeg altijd; je moet een blind vertrouwen hebben in de hond."

Al sinds zijn zesde levensjaar is John Olde Nordkamp blind. Op die leeftijd wordt bij hem een hersentumor ontdekt, met blindheid tot gevolg. Via het blindeninstituut leert hij braille te lezen en met een blindenstok te lopen. Vanaf zijn achttiende helpt een blindengeleidehond hem door het leven. Des is al de zevende blindengeleidehond voor John. Duitse Herder Kalvin, zijn vorige hond, is met ‘pensioen’, maar woont nog steeds bij de familie Olde Nordkamp.

Kruising

Des, een teefje van bijna drie jaar oud, is een kruising tussen een Duitse Herder en een Golden Retriever. De geleidehond is nu bijna anderhalf jaar bij John. Zij deed haar opleiding, waar negen maanden voor staat, in vijf maanden. John: “Des is een zeer intelligente hond, het gaat erg goed.”

“Honden hebben net als mensen allemaal een eigen karakter”

Van de zeven honden die John had waren het merendeel een Duitse Herder of een kruising daarmee. Dat komt volgens hem ‘omdat Duitse Herders zeer gericht zijn op hun baas. Enige nadeel is dat ze wat meer ‘blafferig’ zijn. Als een hond te veel van de straat eet, is dat ook niet altijd handig en gezond. Ook dat valt mee bij Duitse Herders.’

Met het ov naar Enschede

Ondanks dat John blind is werkt hij op het politiebureau in Enschede. Hij is daar planner. Dat gaat prima: de computer leest voor wat er op het scherm te zien is en via een speciaal braille toetsenbord kan hij de teksten ook lezen.

Eén keer per week gaat de Oldenzaler naar zijn werk met de bus en de trein, uiteraard vergezeld door zijn trouwe viervoeter. "Inmiddels is dat allemaal heel vertrouwt", zegt John, "maar de eerste keer voelde ik me wel angstig." Op het station in Oldenzaal demonstreert hij hoe Des hem waarschuwt als hij te dicht bij het spoor loopt. "Zie je, dan zegt hij: 'ga niet verder, het is te gevaarlijk'."

‘Proeflopen’

De kosten van een blindengeleidehond zijn niet mals, zo’n 18.000 euro, maar worden door de zorgverzekering vergoed. Het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF), zorgt voor de opleiding van de honden en bepaalt ook welke hond bij wie het beste past.

John kreeg de keuze uit twee honden met wie hij beide mocht ‘proeflopen’. De keuze, mede in overleg met zijn gezin, viel uiteindelijk op Nadège.

Lees verder onder de afbeelding

20232604 Oldenzaal Blindengeleidehond John Olde Nordkamp
John Olde Nordkamp door de straten van Oldenzaal met zijn steun en toeverlaat Nadège.
Beeld: Twente FM

Volgens John duurt het ongeveer een half jaar voordat baasje en hond aan elkaar gewend zijn. Dat betekent ook dat John al zeven keer zo’n soort verkenningstraject is doorgegaan. En dat zijn volgens de Oldenzaler spannende tijden.

“Je moet telkens weer wennen aan een nieuwe hond, dat is niet altijd even makkelijk. Honden zijn net als mensen die hebben ook allemaal een eigen karakter”, aldus John die na de wandeling Des van haar tuig bevrijdt om met senior Kalvin nog een robbertje te spelen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.