Verkeer
Stuur appje
Zoek

Gemeente Hengelo: 'Géén vaste regels voor scootmobielen in openbare gebouwen'

Foto lift Kulturhus Hasselo Vereijken Chris
Scootmobielen worden niet altijd toegestaan in (delen van) openbare gebouwen.
Beeld: Chris Vereijken / 1Twente

Er is geen gericht beleid op scootmobielen in de Hengelose openbare gebouwen, zo blijkt uit een reactie op schriftelijke vragen die de GroenLinks-fractie aan het college van b en w heeft gesteld. De partij was benieuwd of de gemeente vaste regels hanteert binnen buurthuizen en overheidsgebouwen. Het is op dit moment niet altijd duidelijk in welke situaties een scootmobiel wel of niet is toegestaan in openbare gebouwen. Er is namelijk geen sprake van een informatieplicht aan de bezoekers.

Brief aan college

In een brief aan het college wordt er onder meer de vraag gesteld of er vaste regels zijn voor het toestaan van scootmobielen in openbare gebouwen. Daarbij stelt GroenLinks dat een kleine scootmobiel soms kleiner is dan een rolstoel, terwijl laatstgenoemde vrijwel nooit geweigerd wordt. Ook vindt de partij het belangrijk om te weten of de openbare gebouwen een informatieplicht hebben, zodat gebruikers altijd van te voren ergens kunnen lezen of zij een openbaar gebouw in mogen. Volgens de fractie gebeurt het nu te vaak dat het voor een mobiel beperkte inwoner niet duidelijk is waarom deze geweigerd wordt in een openbaar gebouw.

Helmond als voorbeeld

"Zonder vaste regels loop je het risico dat je kleine koninkrijkjes krijgt”, vertelt Marcel van Duijvendijk, die de vragen heeft gesteld vanuit GroenLinks. “Beheerders van de gebouwen kunnen nu deels hun eigen regels bepalen en dat is niet altijd duidelijk voor de bezoekers. Als je buiten Hengelo kijkt zie je dat er in Helmond vastgestelde regels zijn over wanneer een scootmobiel gestald mag worden. Als alle openbare gebouwen moeten terugvallen op dezelfde basisregels, krijg je minder verwarring."

Regels vaststellen onmogelijk

In een reactie laat de gemeente weten dat in principe iedereen in een scootmobiel in een openbaar gebouw mag komen, als het openbare gebouw hiervoor ingericht is. Omdat er veel verschillende redenen zijn dat een gebouw ongeschikt is voor een scootmobiel, noemt de gemeente het ‘onmogelijk’ om ze allemaal te benoemen en regels vast te stellen. Om deze reden geldt er alleen een algemeen toegankelijkheidsbeleid binnen de openbare gebouwen. Bij het verlenen van een bouwvergunning wordt er daarom op gehamerd dat een nieuw gebouw toegankelijk moet worden ingericht.

Marja Visser Vereijken Chris
Lees ook
Mini-scootmobiel zorgt voor vraagtekens in Kulturhus Hasselo: 'Wat zijn nou de spelregels?'
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.