Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voormalig pand V&D Hengelo opnieuw gastheer voor Internationale Art Brut Biënnale

240421 VD Hengelo GOOGLE
Het V&D-pand wordt te zijner tijd omgebouwd tot luxe appartementencomplex, maar voorlopig kan er eind dit jaar de Art Brut Biënnale nog gehuisvest worden.
Beeld: Google maps

Net als in 2022 wordt ook dit jaar de Art Brut Biënnale gehouden in het voormalige V&D-pand in het centrum van Hengelo. Eigenaren Nijhuis Bouw en Dura Vermeer hebben dit laten weten aan Jan Noltes, voorzitter van de organiserende stichting.

'Bijzonder blij'

Noltes geeft aan 'bijzonder blij te zijn om opnieuw gebruik te kunnen maken van dit genereuze aanbod van de twee bouwbedrijven'. De Art Brut Biënnale staat dit jaar gepland van 7 tot en met 15 oktober. De organisatie krijgt het pand al vanaf 1 september beschikbaar, zodat er ruim de tijd is om alles goed in te richten. "We zitten in het hart van de stad aan het vernieuwde marktplein, dicht bij het station en alle noodzakelijke voorzieningen zoals hotels en restaurants. Een betere locatie kun je je niet wensen."

Noltes: "Normaal gesproken wordt de Art Brut Biënnale tweejaarlijks georganiseerd, maar aangezien de subsidie van de provincie voor beeldbepalende evenementen in Overijssel dit jaar afloopt, zien we ons genoodzaakt om de Biënnale nog dit jaar te laten plaatsvinden in plaats van in 2024."

icon_main_info_white_glyph

Vijfde editie

De Internationale Art Brut Biënnale biedt een podium voor kunstenaars met een psychische problematiek of een verstandelijke beperking. Het evenement wordt in 2023 voor de vijfde keer georganiseerd.

14.000 bezoekers vorig jaar

Noltes: "De twee verdiepingen van V&D en de mogelijkheid om ook dit keer de ruimte van het voormalige Bever Sport-pand te mogen gebruiken, geeft ons opnieuw de ruimte om veel kunstenaars uit te nodigen. Ons streven is om het record van 14.000 bezoekers van vorig jaar te overtreffen, waarbij we dit jaar een nog groter deel uit het buitenland verwachten."

De eerste contacten met kunstenaars en organisaties die kunstenaars met een psychische problematiek of verstandelijke beperking vertegenwoordigen zijn al in 2022 gestart. Steeds meer kunstenaars uit steeds meer landen weten de Art Brut Biënnale te vinden. Voor de organisatie blijft de kwaliteit en diversiteit van het werk de belangrijkste voorwaarde om deel te nemen.

Geld

Qua financiën staan er nog een paar verzoeken uit, vertelt Noltes: "Maar met de toezegging van de gemeente Hengelo is de begroting vrijwel rond. Ook de provincie, landelijke fondsen en de zorginstellingen in de regio dragen bij in de kosten." Als de subsidie van de provincie voor beeldbepalende evenementen in Overijssel na dit jaar afloopt, hoopt Noltes op meer middelen vanuit de gemeente: "Hengelo is bezig met plannen voor een structurele bijdrage aan de biënnale. Daar hopen we binnenkort goed nieuws over te horen."

Jan Noltes Ernst Bergboer
Jan Noltes: "Normaal gesproken wordt de Art Brut Biënnale tweejaarlijks georganiseerd, maar aangezien de subsidie van de provincie voor beeldbepalende evenementen in Overijssel dit jaar afloopt, zien we ons genoodzaakt om de Biënnale nog dit jaar te laten plaatsvinden in plaats van in 2024."
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.