Verkeer
Stuur appje
Zoek

Sem Noa schreef lied over April-meistaking: 'Muziek maakt dat mensen gaan luisteren'

Over de rol van kunst bij het herdenken van zoiets ingrijpends als de April-meistaking en de gevolgen ervan, spraken twee jonge kunstenaars in Hengeloos Peil. Acteur Wietse Stuiver speelt mee in het theaterstuk 'De Vergeten Twentse Lente' en singer-songwriter Sem Noa schreef het nummer 'Vonk' met deze opstand in haar achterhoofd. Hoewel ze tot voor kort nog nooit van de April-meistaking hadden gehoord, zien ze in hoe belangrijk herdenken is: “We moeten erover in gesprek komen. We mogen deze geschiedenis niet vergeten."

Vonk

Sem Noa is een 23-jarige singer-songwriter uit Enschede. Speciaal voor de thema-uitzending van Hengeloos Peil over de April-meistaking schreef ze een lied, dat ze live bracht in de uitzending: "Ik had er nog nooit over gehoord, over die staking, maar ik grijp elke kans aan om ergens een nummer over te schrijven. Dit was echter wel een heel bijzonder onderwerp. Ik schrijf mijn songs altijd op dezelfde manier, in één zit. Ik probeer alles er in één keer uit te gooien. Als het lukt, heb ik direct resultaat en anders begin ik gewoon opnieuw. Zo is ‘Vonk’ ook ontstaan. Ik heb het geschreven vanuit het oogpunt van de stakers. Het gaat over dat eerste moment, dat ze moeten kiezen of ze gaan staken of niet. Een keuze met gigantische gevolgen bleek achteraf."

Vergeten Twentse Lente

Wietse Stuiver hoorde eveneens pas kortgeleden voor het eerst over de staking. Dat was toen Johanna ter Steege hem benaderde voor de voorstelling: "Een staking of opstand kunnen we wel voor ons zien, maar oorlog is lastiger te begrijpen. Echt je leven wagen voor het ultieme doel vrijheid, kunnen we dat? Daarom moeten we stilstaan bij ons verleden en is deze voorstelling zo belangrijk. Het verhaal van 'De Vergeten Twentse Lente’ zegt dat we moeten blijven praten. We moeten naar elkaar blijven luisteren en we moeten onze democratie niet voor lief nemen.”

Large 62deab5741c48 scaled 62deab5adc610 portrait 2
Lees ook
Vergeten Twentse Lente-acteur Wietse Stuiver: 'In de oorlog was het niet zwart-wit'

Luisteren

Sem Noa vindt dat iedereen dit verhaal zou moeten kennen: “Niet alleen als Twentenaren, maar alle Nederlanders. Het was immers een opstand die zich uitrolde over heel Nederland." Ze ziet daarbij ook een rol voor zichzelf en andere muzikanten: "Muziek maakt moeilijke onderwerpen toegankelijk. Bijna iedereen houdt ervan, iedereen kan de emoties voelen. Door het op muziek te zetten, zijn mensen eerder bereid om naar een verhaal te luisteren. In onze huidige maatschappij met social media verspreidt een lied zich ook vele malen sneller dan vroeger.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.