Enschede

Muziekverenigingen gaan buiten repeteren

Bij de Hengelose muziekverenigingen en koren is het sinds de uitbraak van de coronacrisis stil. Vanaf 1 juni konden ze weer in een kleine setting gaan repeteren. In Hengelo kiezen veel verenigingen voor oefenen in de buitenlucht. We belden met vier van hen.

Jan Hopster van de Hengelose Christelijke Harmonie vertelt dat ook zij nog niet zijn begonnen met de repetities. Wel hebben ze nu een plan om eventueel aankomende dinsdag weer te starten. âMet heel het orkest van 35 man willen we in de buitenlucht gaan spelen. Nu hopen we vooral op goeie weersomstandighedenâ, zegt Hopster. Op 19 september hebben ze ook nog een concert gepland staan. Het is nog niet zeker of dit doorgaat en waar dit gehouden wordt.

Normaal gesproken repeteert het koor AmaZing in Kulturhus Hasselo. Omdat het koor 50 leden telt, is het voor hen niet mogelijk om hier de 1,5 meterregel te hanteren. Ook werken veel leden in de zorg, waardoor zij het niet aandurfden te repeteren. Woensdagavond 10 juni hebben ze vergaderd over een andere oefenplek. Mogelijk gaan ze repeteren in het Prins Bernardplantsoen of buiten bij het Kulturhus. Ze verwachten in september wel met het nieuwe seizoen te beginnen, maar het eerste optreden zal niet vóór kerstmis gehouden worden. Bestuurslid Inge Graas vertelt: âWe staan te trappelen om weer te kunnen beginnen. Het is in ieder geval wel zeker dat we nog met zân allen samen willen komen, voordat het seizoen is afgelopen.â

Voor het Christelijk Mannenkoor is het seizoen voorbij. Eind mei heeft de muziekvereniging besloten in juni geen repetities meer te houden. In de maanden juli en augustus werd sowieso al niet gerepeteerd.

In een schrijven van de Koninklijke Christelijke ZangersBond (KCZB) worden adviezen gegeven over het vormgeven van repetities: verdeel de ruimte in zones of markeer individuele plaatsen, lucht de ruimte regelmatig en maak een plan voor looproutes en toiletgebruik. Verwacht wordt dat de repetities ook hier weer in september opgepakt kunnen worden.

Popkoor Twentzz! is druk bezig met het zoeken naar een buitenruimte waar ze weer kunnen gaan zingen, omdat binnen zingen nog niet wordt aangeraden. Per 1 september hopen ze alle repetities weer te kunnen herstarten.

461642 248404 MG 1808zw
Bericht naar de studio

Dit bericht gaat naar onze radiostudio. Tip voor de redactie? Mail naar redactie@1twente.nl.