Verkeer
Stuur appje
Zoek

Stadsbrouwerij Eanske uitgebrouwen: na 4 jaar stopt Enschedeër Moerman ermee

Brouwerij Enske Ernst Bergboer
Beeld: Ernst Bergboer

Brouwerij Eanske startte in 2013 met het maken van biertjes gelieerd aan de stad Enschede. Nu tien jaar later stopt de brouwerij ermee. Interne onenigheid en een te hoge werkdruk voor eigenaar Oscar Moerman waren de nekslag voor de brouwerij bij de Performance Factory.

Rooskleurig begin

Moerman brouwde vanaf 2013 zijn bier bij de Othmarbrouwerij in Ootmarsum. Toen hij met zijn Enschedese biertjes eindelijk in 2019 naar Enschede vertrok, leek het erop dat hij winnende formule had gevonden. Niets bleek minder waar. Vanaf dat moment ging het bergafwaarts met de ondernemer.

Verkeerd beleid

Door een investeerder en crowdfunding kon hij zijn intrek nemen in de portiersloge van de oude Polaroidfabriek. Dat gebouw van tweehonderd vierkante meter werd een brouwerij met terras en proeflocatie.

Dat was een flinke klus voor een organisatie die gerund werd door vrijwilligers en werknemers. En dat bleek ook. “Vorig jaar stonden we op de rand van een faillissement, dus dit jaar moest ik in mijn eentje de zaak runnen. Dat heb ik geprobeerd

Persoonlijke problemen

Hij legt uit: “Ik leed onder de werkzaamheden en kon er geen positiviteit uithalen. Daarom stop ik er nu mee”. Toch blijft brouwen voor de Enschedeër een passie en hij kijkt ook goed terug op zijn tijd bij Eanske. “Ik kijk met trots terug op wat we gedaan hebben met Eanske. Ik baal er alleen van dat dit concept niet echt los is gekomen.”

Of hij blijft brouwen is nog steeds een vraagteken. “Ik sluit niet uit dat ik nog een keer met bier terugkom. Eerst ga ik een nieuwe baan zoeken. Iets waar ik wel energie van krijg. Wat daarna komt dat zien we dan wel weer.”

Niet direct het einde

De brouwerij blijft nog wel even bestaan, meldt Moerman. “We hebben nog wat bier over. Dat proberen we eerst te verkopen. Uiterlijk 1 augustus is het voorbij”.

Biertjes Eanske
Beeld: Brouwerij Eanske
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.