Verkeer
Stuur appje
Zoek
230417 april meistaking vaassen

Hengeloos Peil vol met persoonlijke verhalen over de April-meistaking van 1943

De April-meistaking. Het is deze maand precies 80 jaar geleden dat-ie in Hengelo begon. In de april-editie van Hengeloos Peil gaat het volledig over dit lang onderbelicht gebleven keerpunt in de Tweede Wereldoorlog.

Frits Loep

Aan tafel onder meer Brita Röhl, kleindochter van de destijds vermoorde Stork-ingenieur Frits Loep en voorzitter van de Stichting Herdenking April-meistakingen 1943. De opstand van destijds tegen de Duitse bezetter krijgt volgens haar en mede dankzij haar nu eindelijk de aandacht die het verdient. Röhls opa werd begin mei 1943 vermoord, maar zijn lichaam is nooit teruggevonden. Hij kreeg een standbeeld voor het politiebureau in Hengelo.

“De in Amsterdam begonnen Februaristaking van 1941 zal altijd bekender blijven, maar daar hoeven we geen genoegen mee te nemen.”

'Staken op leven en dood'

Ook aan tafel Hans Morssinkhof, bestuurslid van diezelfde stichting en medeschrijver van het boek 'Staken op leven en dood'. Volgens hem zal de in Amsterdam begonnen Februaristaking van 1941 altijd bekender blijven, 'maar daar hoeven we geen genoegen mee te nemen'. Volgens hem en vele anderen was de April-meistaking van veel groter belang voor het verloop van de oorlog.

Daarnaast schuift Hans de Gruil aan. Hij is coördinator van het lokaal comité April-meistakingen 1943 en weet alles over de wijze waarop Hengelo de opstand de komende weken zal herdenken.

230417 april meistaking femy efftink
Storkmedewerkster Femy Efftink was de telefoniste die rechtstreeks contact had met andere Nederlandse bedrijven en daarmee zorgde dat overal in het land de staking werd overgenomen.
Beeld: Collectie Overijssel
icon_main_info_white_glyph

Waar en wanneer?

Publiek is op maandag 17 april welkom vanaf 18.45 in Bibliotheek Hengelo. De opnames zijn van 19.00 tot 20.00 uur. Via een livestream is de show te volgen. Hengeloos Peil is donderdag 20 april om 22.00 uur en op zondag 23 april om 11.00 uur te zien op het tv-kanaal van 1Twente.

Muziek en poëzie

Tenslotte kent deze Hengeloos Peil ook een 'culturele component', met Wietse Stuiver, Sem Noa en Wouter Munsterman. Stuiver is acteur in het theaterstuk De Vergeten Twentse Lente, singer-songwriter Sem Noa schreef een nummer over de April-meistaking en gaat dat ten gehore brengen en stadsdichter Wouter Munsterman tenslotte brengt een gedicht geïnspireerd op deze donkere dagen in het voorjaar van 1943.

240417 sem noa hengeloos peil FOTO ONBEKEND
Singer-songwriter Sem Noa schreef een nummer over de April-meistaking.
Beeld: Sem Noa
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.