Verkeer
Stuur appje
Zoek

Voorjaar koud, nat en somber; Twente scoort koudste nacht met -7,6 graden

230415 nat koud PEXELS PIXABAY
Beeld: Pexels / Pixabay

De meteorologische lente is vandaag alweer op de helft, maar het is nog altijd wachten op de eerste warme voorjaarsdag. Tot nog toe verloopt het voorjaar te koud, te nat en te somber. Twente noteert landelijk gezien de laagste temperaturen, met als uitschieter min 7,6 graden, gemeten op 1 maart.

Fris

Weeronline.nl zet de cijfers halverwege de lente op een rij. Met een neerslag van 144 mm tegen 68 normaal is het ruim tweemaal zo nat. Ook is het somber met 214 zonuren tegen 232 normaal. Wat temperatuur betreft verloopt de lente ongeveer een halve graad te koud: 7,3 graden tegen 7,8 normaal.

De gemiddelde temperatuur kwam in maart in De Bilt uit op 7,3 graden tegen 6,5 normaal. April heeft tot dusver een gemiddelde temperatuur van 8,0 graden tegen 9,0 normaal.

Vorst

In Twente vroor het deze lente liefst 16 nachten, terwijl 10 nachten met een minimumtemperatuur beneden het vriespunt gebruikelijk is. Twente liet ook de laagste temperatuur van het hele land noteren: min 7,6 graden.

Tot een warme dag met een maximumtemperatuur van 20 graden is het nog nergens in 2023 gekomen. Terwijl minimaal één warme dag in de eerste helft van de lente heel gebruikelijk is. We wachten al 110 dagen op de eerste warme dag dit jaar, en dat is sinds 1983 niet meer voorgekomen.

De hoogste temperatuur in de eerste helft van de lente was 18,7 graden. Op 17 maart in het Limburgse Ell gemeten.

Kletsnatte maart

Maart was met gemiddeld over het land 98 mm een kletsnatte maand. Het was de op vijf na natste maartmaand sinds 1906. Ook april is een natte maand met halverwege al gemiddeld 45 mm. Normaal valt over de hele maand april 41 mm.

Zonuren

Met slechts 117 zonuren blonk maart ook al niet uit. Normaal schijnt de zon in de eerste lentemaand 146 uur. April doet het wat dat betreft stukken beter, zonder dat het direct zonovergoten is. De eerste helft van april is normaal gesproken goed voor 86 uur zonneschijn, dit jaar scheen de zon gemiddeld 10 uur meer: 96 uur.

Onderbedeeld

In totaal scheen de zon in de eerste helft van de lente 214 uur tegen 232 normaal. Vorig jaar was maart recordzonnig en verliep de eerste helft van de lente met 331 uur zeer zonnig. Nog zonniger was het in 2020. Toen scheen de zon van 1 maart tot en met 15 april maar liefst 336 uur. We zijn ten opzichte van de laatste jaren dus behoorlijk onderbedeeld wat zon en warmte betreft.

Dit artikel is gepubliceerd in samenwerking met RTV Oost
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.