Verkeer
Stuur appje
Zoek

Martin Bosch krijgt nog vaak kippenvel van bloemkoolwolken

Bijna 30 jaar praatte Martin Bosch uit Hengelo kijkers en luisteraars van RTV Oost bij over het weer. De eerste jaren als stand-inn voor Ton ten Hove en vanaf 2013 als vaste weerman. In het begin combineerde hij radiowerk met televisiewerk, maar de laatste jaren was het alleen voor radio. Afgelopen dinsdag verzorgde hij z’n allerlaatste weerbericht.

Geen snik

We hebben goed geluisterd, maar konden bij het laatste weerpraatje geen snik in z’n stem ontwaren. Bij 1Twente Vandaag vertelde hij waarom niet: “Ik ben vrij nuchter. Ik vond het al die jaren hartstikke leuk om te doen en het is misschien het einde van een tijdperk, maar het leven gaat gewoon door.”

Noodweer in Rijssen

Alles wat met aardwetenschappen te maken heeft, heeft Bosch’ grote interesse. Van vulkaanuitbarstingen en tsunami’s tot het gewone Hollandse weer: “Ik kan nog altijd kippenvel krijgen als ik een lucht vol bloemkoolwolken zien.” Aan de andere kant slaat het nooit door bij hem. “Ik heb nooit de behoefte gevoeld om tornado’s te gaan ‘chasen’ in Amerika, bijvoorbeeld. Het heftigste dat ik qua weer ooit meemaakte was een onweer in Rijssen. Het ging ontzettend te keer en het hele centrum stond blank. Voor een weerkundige misschien heel mooi, maar dan denk ik ook altijd direct aan de ellende die noodweer kan veroorzaken. Van ondergelopen kelders tot afgewaaide daken aan toe.”

““Ik ben dan wel een ochtendmens, maar elke dag om kwart over vijf je bed uit is wel érg vroeg.”

Ochtendmens

Martin Bosch vindt het mooi geweest nu hij vorige week z’n 70ste verjaardag vierde en zijn gezondheid niet meer is wat het ooit was. Het vroege opstaan gaat hij in elk geval niet missen: “Ik ben dan wel een ochtendmens, maar elke dag om kwart over vijf je bed uit is wel érg vroeg. Daardoor had ik ’s avonds om tien uur de knollen vaak op. Dat was voor mijn vrouw ook niet leuk. Het meest kijk ik nu dan ook uit naar de vrijheid om mijn eigen agenda weer in te delen en samen leuke dingen te doen.”

icon_main_info_white_glyph

Zaterdag bij RTV Oost

Zaterdag 3 juli is Martin Bosch tussen 9 en 10 uur te gaat bij het RTV Oost-radioprogramma Groot Onderhoud.

Ton ten Hove

Met het vertrek van Bosch komt er een einde aan een tijdperk. Niet alleen voor de weerman zelf, maar ook voor de omroep. Sinds Ton ten Hove in 1992 als vaste weerman begon en tegelijkertijd Martin Bosch als z’n vaste vervanger (in 2013 werden de rollen omgedraaid; Ten Hove stopte eind 2020 helemaal als weerman), heeft RTV Oost met eigen weermannen gewerkt. Vanaf nu gaat de omroep gebruik maken van de diensten van weerbureau Noorderweer.

Martin Bosch Ernst Bergboer
Martin Bosch: “Ik kan nog altijd kippenvel krijgen als ik een lucht vol bloemkoolwolken zien.”
Beeld: Ernst Bergboer / 1Twente
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.