Verkeer
Stuur appje
Zoek

Hengelo krijgt milieustraat, kringloopwinkel, lesruimte en reparatiewerkplaats ineen

Dolenthousiast zijn ze bij de gemeente Hengelo en Twente Milieu over het nieuw te bouwen Circulair Ambachtscentrum op het milieupark aan de Wegtersweg. Mogelijk al vanaf medio 2025 kunnen oude spullen er een tweede leven krijgen of in elk geval duurzaam gerecycled worden. Het enige waar de twee partijen nog niet enthousiast over zijn is de naam.

Prijsvraag?

Circulair Ambachtscentrum. De verwachting is dat weinig mensen die naam zullen onthouden, laat staan gebruiken. "Misschien moeten we een prijsvraag uitschrijven?", suggereert verantwoordelijk wethouder Jacqueline Freriksen: "Mensen gaan straks in elk geval niet meer naar de stort of het afvalbrengpunt, maar naar een plek waar zoveel mogelijk dingen nieuw leven wordt ingeblazen."

Op de lege kavel links naast de ingang naar het milieupark komt straks een gebouw van drie verdiepingen. Investering: zo'n 4 miljoen euro. Bas Assink, manager strategie en beleid bij Twente Milieu, ijvert er met z'n collega's al zes jaar voor: "Die kavel was altijd al bedoeld voor een kringloopwinkel. Die komt er nu dus uiteindelijk ook, maar het wordt veel meer dan dat. Hier worden de functies van een milieustraat, kringloopwinkel, reparatiewerkplaats en educatie gecombineerd."

“We moeten de mensen meekrijgen in ons verhaal, als we willen dat Nederland in 2050 geen afval meer produceert.”

Rol voor SWB

Hij schetst de plannen: "Mensen komen straks langs dit gebouw rijden en onze medewerkers kijken of er bruikbare spullen tussen het afval zitten. Aanhangers met bijvoorbeeld groen kunnen natuurlijk gewoon doorrijden, maar we willen zoveel mogelijk bruikbare dingen uit het afval halen." Dat werk zal worden gedaan door personeel van Twente Milieu, maar ook door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Denk aan werknemers van SWB, onze overburen. Die kunnen helpen bij het uitladen van de spullen of bij het sorteren en demonteren van apparaten."

230404 circulair ambachtscentrum hengelo IMPRESSIE GEMEENTE HENGELO
Lees ook
Afvalbrengpunt Hengelo gaat zich als circulair ambachtscentrum richten op hergebruik

Kringloopwinkel

Op de eerste verdieping komt die al zo lang gedroomde kringloopwinkel. Assink: "Het Goed wil hier graag naar toe en wij voeren goede gesprekken met dit bedrijf, maar de kogel is nog niet door de kerk." Op de bovenste verdieping komen twee grote educatieruimtes, waar met name scholieren het verhaal over de circulaire economie te horen krijgen. "Da's een belangrijke component in dit verhaal. We moeten de mensen meekrijgen in ons verhaal, als we willen dat Nederland in 2050 geen afval meer produceert."

Dit alles moet ervoor zorgen dat er steeds minder afval gestort wordt. Daar vaart iedereen wel bij, zegt wethouder Freriksen: "Los van dat het beter is voor het milieu, scheelt het de brenger in de portemonnee. Immers, er wordt alleen betaald voor dat wat de weegbrug passeert."

icon_main_info_white_glyph

'Afval bestaat niet'

Wethouder afval Jacqueline Freriksen is blij met de huidige ontwikkelingen: "Ik verheug me op dag dat we in Hengelo niet meer spreken over afval, maar over grondstoffen. Afval bestaat niet. De komst van het circulaire ambachtscentrum is een belangrijke stap in onze ambitie om als gemeente circulair te worden. Door de samenwerking tussen verschillende partijen kunnen we afvalstromen verminderen en hergebruik stimuleren. Veel van onze producten verdienen een tweede leven. Bovendien biedt het centrum inwoners de kans om hun producten langer te blijven gebruiken, zodat er niet onnodig gestort of verbrand hoeft te worden."

Risico

Hoewel er nog een paar hobbeltjes te nemen zijn, is de kans erg groot dat er medio volgend jaar gebouwd kan gaan worden. De businesscase is winstgevend, het hoeft niet meer langs de raad en de aandeelhouders (9 Twentse gemeenten) hoeven er niet over te stemmen, omdat het een opdracht is van de gemeente Hengelo. Het risico ligt bij Twente Milieu en diezelfde gemeente. Als het een succes wordt, staan er op termijn ook van dit soort centra op de planning in Almelo en Enschede; Oldenzaal heeft al iets dergelijks, alleen de educatieve component ontbreekt daar nog.

230414 freriksen en assink twente milieu CAC FOTO FRANKLIN VELDHUIS
Wethouder Jacqueline Freriksen en Bas Assink van Twente Milieu poseren voor de kavel waar het Circulair Ambachtscentrum moet gaan verrijzen.
Beeld: Franklin Veldhuis / 1Twente

Repaircafé Hengelo

Ook de vrijwilligers van Repaircafé Hengelo worden bij de plannen betrokken. Assink: "Ze zijn zeker geïnteresseerd, maar ietwat terughoudend, omdat ze van hun eigen kracht willen blijven uitgaan. Kan ik heel goed begrijpen, dus ik ga er binnenkort een keer op de koffie." Dat wordt dan ongetwijfeld koffie uit een Senseoapparaat. "Het repaircafé is gek op herbruikbare onderdelen uit kapotte Senseoapparaten. Die kunnen wij hen straks volop leveren."

De gemeente Hengelo en Twente Milieu hebben een intentieovereenkomst getekend, waarmee Twente Milieu nu de volgende stappen kan zetten en van het schetsontwerp richting realisatie kan werken.

icon_main_info_white_glyph

Vintage shoppen

De kringloopwinkel in het Circulair Ambachtscentrum is natuurlijk ook te bezoeken zonder dat er afval wordt gestort. Belangstellenden kunnen er terecht voor vintage koopjes, zoals meubels, kleding, maar ook elektrische apparaten en andere spullen voor in en rond het huis.

3 Circulair Ambachtscentrum Hengelo achterkant
Het nieuwe pand gezien vanaf de achterzijde.
Beeld: schipperdouwesarchitecten
Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.