Verkeer
Stuur appje
Zoek

Kunst uit Kyiv in Ootmarsum: documenten van de oorlog

“Ik hoop dat deze schilderijen iemand redden die mentale problemen heeft”, zegt kunstenares Viktoriia Kartashova uit Kyiv. Zij verdiende haar brood als locatiemanager voor een internationaal bedrijf, maar dat was door de oorlog in Oekraïne niet meer mogelijk. Daarom richtte zij zich volledig op haar hobby. En dat heeft een bijzondere samenwerking opgeleverd.

‘Ze zijn heel indrukwekkend’

Jan Molenaar, voorzitter van Stichting Oost-Europa Dinkelland, onderhield jarenlang zakelijke contacten met Kartashova. “Zij vertelde mij over haar schilderijen en ik dacht: ‘Die wil ik wel eens zien’. Ze zijn heel indrukwekkend!” Hij haalde de kleurrijke schilderen van Kartashova naar Twente. “En waar kun je beter kunst exposeren dan in het kunststadje Ootmarsum?”, zegt Molenaar.

“Kunst is als een dokter voor mij, ik documenteer de oorlog met mijn portretten”

Galerie Lambert in Ootmarsum maakte ruimte vrij en bemiddelt in de verkoop. De opbrengst gaat naar de stichting van Molenaar, die goederen inzamelt en transporten naar Oekraïne organiseert.

Verkocht

De schilderijen hebben titels als ‘Geen pijn meer’, ‘Geen angst meer’ en ‘Geen tranen meer’. Van de collectie ‘no more’, die naar Ootmarsum kwam, resteren nog drie schilderijen. “Nee, er is niet veel meer over. Het meeste is verkocht”, zegt galeriehouder Lambert Oude Wesselink. Vier schilderijen hangen nu aan de muur van een bedrijf in Almelo.

Vlucht en terugkeer

Bij het uitbreken van de oorlog vlucht Kartashova met haar kinderen naar Vinnytsia, een plaats ten zuidwesten van Kyiv. Wanneer de Russen ook deze stad beschieten, verlaat de kunstenares Oekraïne. "Ik moest weg met mijn kinderen en ben drie maanden in Roemenië geweest. Ik kon die eerste maanden van de oorlog niet schilderen. Ik was zelfs bang dat ik dit nooit meer zou kunnen."

Documenten van de oorlog

Wanneer Kartashova terugkeert naar Kyiv begint ze weer met schilderen. "Het helpt mij om deze oorlog te overleven. Kunst is als een dokter voor mij. Ik documenteer de oorlog met mijn psychologische portretten.”

Molenaar heeft een paar pogingen gewaagd om haar naar Nederland te halen. “Maar zij is een Oekraïense die haar land nu niet wil verlaten en haar steentje bijdraagt.”

icon_main_info_white_glyph

No more

Viktoriia Kartashova

Galerie Lambert
Kerkplein 8, Ootmarsum

t/m april 2023

De bijgevoegde reportage is gemaakt door TwenteFM. Het artikel is tot stand gekomen in samenwerking met TwenteFM.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.