Verkeer
Stuur appje
Zoek
Oekraïne - Ploske - vrouw

Transport uit Twente - deel 1 van het reisverslag ‘Van Twente tot Oekraïne’

Russische troepen steken de grens met Oekraïne over en rukken op in de richting van de grote steden: Charkiv, Kyiv. Vandaag exact twee jaar geleden. 1Twente-verslaggevers Jessy Soepenberg en Ernst Bergboer reisden naar een land in oorlog. In de komende weken verschijnt hun reisverslag. In dit eerste deel van dat vierluik brengen zij in beeld wat er gebeurt met spullen die Tukkers inzamelden en wat die betekenen voor mensen die alles kwijtraakten.

De Denekampse Stichting Oost Europa Dinkelland begon drie dagen na die Russische inval met het inzamelen van goederen: bedden, matrassen, potten, pannen, kleding, medicijnen, gedroogd voedsel. Als je alles kwijt bent, kun je alles gebruiken. Nu, twee jaar later, is die nood er nog steeds en zijn er nog altijd Twentenaren die iets willen doen. Maar het gaat om meer dan spullen, zo blijkt uit ‘Transport uit Twente’.

Transport twaalf

Inmiddels zijn er veertien vrachtwagens uit Denekamp naar dorpen in de omgeving van hoofdstad Kyiv gereden. Vol. Boordevol. Soepenberg en Bergboer volgden het spoor van het twaalfde Twentse transport. Daarin zaten matrassen, kleding, huisraad en een bijna complete inventaris van een school uit Oldenzaal. Tafels, stoelen en schoolborden.

In dit eerste deel komt dat transport uit Denekamp aan in Ploske, een dorp ten noordoosten van Kyiv dat zwaar te lijden onder een paar weken - zo lang was het niet eens - Russische bezetting. Op de dag van aankomst wordt de vrachtwagen gelost. Een dag later vindt de distributie plaats. Daarvoor zijn heel gericht mensen uit Ploske uitgenodigd die hulp nodig hebben. Hun huis werd in puin geschoten, zij hadden op de dag van hun vlucht niet meer dan wat zij op dat moment aan het lijf hadden.

Oorlogs- en gewoon leed

De Oekraïense regering doet wel iets aan wederopbouw en hulp, maar dat gaat traag en de vergoedingen staan niet in verhouding tot de verliezen. Niet in de laatste plaats omdat de oorlog veel van het beschikbare budget opslokt. Daar komt bij dat getroffen gezinnen evengoed hulp bieden aan vaders, echtgenoten, ooms, neven (en de vrouwelijke varianten) aan het front. Militairen krijgen wat zij in basis nodig hebben, maar in waar daarnaast behoefte is, voorziet het thuisfront.

Lees verder onder de afbeelding.


Oekraïne - Ploske - vrouw
Beeld: Ernst Bergboer

Dat gaat om de nood die direct gerelateerd is aan de oorlog. Maar ook het ‘gewone leven’, zonder oorlog, brengt uitdagingen met zich mee. Je bent gehandicapt, hebt een herseninfarct gehad, moet van een toch al klein budget kinderen groot brengen. In een tijd waarin prijzen stijgen. Waarin mannen vechten aan het front. Ook dan is hulp hard nodig.

Uitdelen hulpgoederen 1
Lees ook
In het spoor van Twentse hulp aan Oekraïense dorpen

Maar die Twentse goederen zijn meer dan goederen, zo blijkt. Ze zijn ook een concrete link tussen gewone mensen ‘hier’ en gewone mensen ‘daar’. Een tastbaar teken dat andere mensen, in een heel ander land, zich iets aantrekken van wat er elders gebeurt. Het ‘djaguyu’ (dankjewel) van Oekraïners in Ploske gaat niet alleen over spullen.

In deel 2 van ‘Van Twente tot Oekraïne’ - Mijnenles op de middelbare - meer over onder andere die Oldenzaalse schoolspullen. De delen 3 en 4 nemen je ook mee naar plekken waar goederen uit eerdere Twentse transporten terechtkwamen.

icon_main_info_white_glyph

Van Twente tot Oekraïne - de reis

Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Een ‘speciale militaire operatie’, maar feitelijk de escalatie van een conflict dat in 2014 al begon. Met de annexatie van De Krim en de inlijving van Donetsk en Loehansk. 1Twente reisde in oktober 2023, in het spoor van hulp uit de regio, naar Oekraïne en doet verslag.

Aflevering 1: Transport uit Twente

24 februari 2024

Aflevering 2: Mijnenles op de middelbare
2 maart 2024

Aflevering 3: Het offer
9 maart 2024

Aflevering 4: Verlies en veerkracht
16 maart 2024

In de Enschedese bibliotheek (Centrum) is vier weken lang een expositie te zien van foto’s die Soepenberg en Bergboer maakten tijdens hun reis. Daar is ook de nieuwste aflevering van dit vierdelige reisverslag te zien.

Meer lezen of zien van onze verslaggeving over de oorlog in Oekraïne? Kijk dan in het dossier op de website van 1Twente.

Deze publicatie kwam mede tot stand met een bijdrage van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.