Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede zoekt naar alternatieve invulling van 'kantorenboulevard' Zuiderval

20230411 Google Maps Zuiderval Eeftink kantoorkavels
Het gebied langs de Zuiderval tussen kantoren van Rabobank en De Woonplaats ligt al vele jaren braak.
Beeld: GoogleMaps

Ze liggen er al jaren troosteloos bij: de kavels langs de Zuiderval, tussen de kruispunten met de Wethouder Beversstraat en de Varviksingel. Het terrein waar ooit een gasfabriek stond was voorbestemd om de meest in het oog springende locatie te worden van de 'kantorenboulevard' langs de belangrijke invalsweg van Enschede. Maar de plannen komen maar niet van de grond. Op verzoek van de gemeenteraad gaat het college nu kijken naar een (deels) alternatieve invulling.

De Zuiderval is een van de belangrijkste entrees van Enschede. Maar die allure heeft het volgens de gemeente allesbehalve. Daarom wordt er al jaren gewerkt aan het opkrikken van het straatbeeld langs de invalsweg. De nieuwbouw van het Getfert en - aan de overkant, op de oude Praxis-locatie - het Janninkkwartier zijn daar resultaten van. Later volgt nog het bouwplan Cromhoff, waarbij het oude Wegenerpand en het voormalige tuincentrum worden meegenomen. Op één plekje blijft het echter angstvallig leeg...

Vier keer vier verdiepingen

Op bedrijventerrein Het Eeftink, zeg maar tussen de kantoren van de Rabobank en De Woonplaats, liggen enkele kantoorkavels al vele jaren te wachten op een nieuwe ontwikkeling. Die leek er begin 2018 eindelijk te komen, toen het concept EigenWijze Zuiderval werd uitgerold. Het plan omvatte twee geschakelde kantoren, in totaal vier gebouwen met elk vier verdiepingen, op een groot deel van de braakliggende lint langs de Zuiderval.

Kantoorkavel Roombeek 2021 12 01 153047 jnnz
Lees ook
Enschede heeft te veel kantoorkavels: 'We moeten onze strategie herzien'

De bouw zou beginnen zodra er genoeg kandidaten waren. Nu, ruim vijf jaar later, is de schop nog altijd niet in de grond gegaan. En dat wekt argwaan bij de gemeenteraadsleden van Burgerbelangen, VVD en SP. Samen dienden ze vorige week een (unaniem aangenomen) motie in waarin het college wordt verzocht om actie te ondernemen.

Mix van functies

De raadsfracties willen dat er een aantal scenario's worden uitgewerkt voor de kavels aan de Zuiderval, waarbij er wordt gekeken naar alternatieven voor de 'kantoortorens'. Daarbij moet rekening worden gehouden met een mix van wonen, werken en (kleinschalige) productie, waarbij de gevraagde 'hoge kwaliteit' van de locatie niet uit het oog wordt verloren.

“Het blijft een kantoorlocatie met een dominante werkfunctie. Maar we kijken wel naar een mix van doelgroepen en functies”

Wethouder Jeroen Diepemaat heeft laten weten weten dat hij zich wel in de opdracht van de raad kan vinden. Sterker: in het stadhuis wordt al nagedacht over een andere invulling van het gebied. "Het is natuurlijk zo dat de Zuiderval in de huidige vorm zijn hobbels kent", aldus Diepemaat. "We heroverwegen in ieder geval de eerste rij (de bovengenoemde locatie, red.) op Het Eeftink. Het blijft een kantoorlocatie met een dominante werkfunctie. Maar we kijken wel naar een mix van doelgroepen en functies, om het aantrekkelijker te maken."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.