Verkeer
Stuur appje
Zoek

Almeloërs trappen niet zomaar in online oplichting: 'Daar geef ik ze niet de kans voor'

'Als iets te mooi is om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo.' Dat is een tip van de politie Almelo over online oplichting in de week van de digitale veiligheid. Internetoplichting heb je in alle soorten en maten: phishing, nepwebwinkels of catfishing. Zijn er veel mensen die erin trappen? 1Twente ging het Marktplein in Almelo op met de stelling 'ik ben online opgelicht'.

Een valse site van een bank, een catfish op Instagram of een hacker op Facebook Messenger. Bijna elke Almeloër op het Marktplein heeft weleens met internetoplichting te maken gehad, maar erin trappen is wat anders: "Als het niet van een bekende is, dan verwijder ik het gewoon", vertelt een Almelose man. "Ik snap niet dat mensen er nog intrappen, ik ben heel voorzichtig", geeft een Almelose vrouw aan die gehackt is.

Week digitale veilighed

In de week van de digitale veiligheid besteedt de gemeente Almelo extra aandacht aan het thema. Zo stond er op het Marktplein het Mobiel Media Lab van de politie om inwoners tips te geven. Ook ging de politie truck naar het Alma College om jongeren voorlichting te geven over de risico's op het internet zoals sexting.

20230405 stil mobiel media lab Almelo
Lees ook
Week van Digitale Veiligheid in Almelo, politie geeft tips: 'Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo'

Hoe beveilig je jezelf?

Om jezelf goed te beschermen tegen online bedreigingen, zijn er aan aantal maatregelen die je kan nemen. Zo zijn het regelmatig veranderen van wachtwoorden en niet op onbekende linkjes klikken bekende maatregelen. Ga je zaken doen via een webshop en ziet het er onbetrouwbaar uit? Dan is het mogelijk om een check te doen via de website van de politie. Aan de hand van een telefoonnummer, een e-mailadres, bankgegevens of een URL is het mogelijk om te zien of er al meldingen zijn gemaakt over de (ver)koper. Verder geeft de politie aan om altijd alert te verblijven en je gezonde verstand te gebruiken.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.