Verkeer
Stuur appje
Zoek

Week van Digitale Veiligheid in Almelo, politie geeft tips: 'Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat vaak ook zo'

Digitale criminaliteit is een groeiend probleem. Een op de zes mensen is slachtoffer van digitale criminaliteit en het ziet er niet naar uit dat dat aantal slachtoffers snel zal dalen. Tijdens de Week van de Digitale Veiligheid in Almelo geeft de politie inwoners tips over betere online bescherming. Dat doen ze vanuit het Mobiel Media Lab, een grote truck van de politie.

Te goed van vertrouwen

Marcel Legerstee rijdt namens de politie het hele land door met de truck. “We willen mensen bewust maken van de risico’s. Iedereen kan slachtoffer worden. Het komt dagelijks voor dat mensen worden opgelicht. Vaak zijn dat oudere mensen die goed van vertrouwen zijn en daardoor in de slimme trucs van de criminelen trappen.” Deze week staat de truck onder andere op Almelose Marktplein. “Samen met de wijkagenten gaan we in gesprek met de inwoners.”

Leonie Klinkhamer is een van die wijkagenten. In haar functie is ze gekoppeld aan het voortgezet onderwijs. “Voor mij is het belangrijk dat wanneer het Mobiel Media Lab er is, we dit gebruiken om voorlichting te geven aan jongeren. Zo zijn we met de truck bij het Alma College geweest om met jongeren in gesprek te gaan. Daarin proberen we de aspecten onder jeugd te belichten waar wij als politie de gevaren in zien. Het thema het ‘snelle geld’ hebben we behandeld aan de hand van een escape room en in de truck geven we voorlichting over sexting en de gevaren daarvan.” Sexting is het sturen van seksueel getinte berichten, meestal via een mobiele telefoon.

Tips

De truck wordt drukbezocht en de agenten gaan het gesprek aan met passanten. Ze helpen ook met het beveiligen van telefoons. Legerstee: “Veel mensen hebben nog geen tweestapsverificatie. Daarmee voeg je een extra beveiligingslaag aan bijvoorbeeld je WhatsApp toe. Daar kunnen wij ze mee helpen.”

Nog een aantal bruikbare tips van de politie: “Klik niet zomaar op allerlei linkjes. Check altijd waar het vandaan komt. Denk vooral na en zoals wij in Twente zeggen, gebruik je boerenverstand.”

Wijkagent Klinkhamer benadrukt dat er altijd hulp is te vinden. “Vraag het de politie, we zijn ook via chat of DM (Direct Messages) te bereiken, maar je mag ook altijd het politiebureau binnen lopen om vragen te stellen.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.