Verkeer
Stuur appje
Zoek

Geen kinderfeestje door geldgebrek, Verjaardag in de Maak helpt Almelose kinderen

Crista ten Hove en Christel Bruggink van Jeugdfonds Almelo
Beeld: Sharon Ponsteen

Samen met je vriendjes en vriendinnetjes je verjaardagsfeestje vieren. Het is voor veel kinderen vanzelfsprekend. Toch zijn er in Almelo naar schatting ruim 1800 kinderen die om financiële redenen niet kunnen deelnemen aan sport- of muzieklessen, maar ook nog nooit een kinderfeestje hebben gevierd. ‘Verjaardag in de Maak’ helpt deze kinderen.

De cijfers zijn van twee jaar geleden en komen van Stimulansz, kennis- en adviespartner van gemeenten. Wat het exacte aantal op dit moment is, is niet bekend, maar het ziet er volgens Crista ten Hove, bestuurslid Jeugdfonds Almelo, niet naar uit dat het is gedaald. “We zien nu ook ouders met twee inkomens die door stijgende kosten amper rond kunnen komen.”

Aan de zijlijn

“Ik hoor er niet bij”, hoort Christel Bruggink van 'Verjaardag in de Maak', kinderen weleens zeggen. “Sommigen worden nooit uitgenodigd op een feestje. Zij staan letterlijk aan de zijlijn.” Het is de harde werkelijkheid voor een deel van de Almelose kinderen. “De blijdschap op hun gezichten als ze vriendjes en vriendinnetjes mogen uitnodigen op hun eigen feestje is onbetaalbaar. En hoe wrang ook, kinderen die zijn uitgenodigd op een feestje nodigen dat kindje zelf ook vaak eerder weer uit.”

‘Verjaardag in de Maak’ organiseert kinderfeestjes voor kinderen in de leeftijd van zes tot twaalf jaar. “Dat doen we per kind een keer in de basisschoolperiode.” Het initiatief valt onder Jeugdfonds Almelo. In 2022 heeft het Jeugdfonds 1100 aanvragen behandeld. Ten Hove: “Die aanvragen variëren van sport- en muzieklessen, schoolattributen zoals een laptop of dus een aanvraag voor een kinderfeestje.”

1100 euro

‘Verjaardag in de Maak’ ontvangt geregeld donaties van Almelose ondernemers of vanuit lokale initiatieven. Zo ging ook de opbrengst van het Almelose ‘Sterren op het Doek’ waar Heracles-spits Armenteros werd geportretteerd, naar dit initiatief. Bruggink: “Daar zijn we ontzettend blij mee. Met die 1100 euro kunnen we veel kinderen blij maken.” Ze legt uit hoe het na een aanvraag verloopt. “Als er een aanvraag binnenkomt volgt er een toetsing op basis van inkomen. We kijken dan naar het netto besteedbaar inkomen. Als blijkt dat mensen voor onze diensten in aanmerking komen, dan gaat er iemand op huisbezoek. Daar vindt het gesprek plaats met het kind waar het om gaat.”

20230319 twee schilderijen samuel armenteros leveren 1100 euro op foto bjorn van den elst
Lees ook
Schilderijen van Heracles-spits Armenteros leveren toch meer dan duizend euro op voor het goede doel

Ten Hove en Bruggink benadrukken dat ze er echt voor het kind zijn. Zo wordt in aanvragen voor sportactiviteiten de contributie rechtstreeks overgemaakt naar de vereniging. Ook voor de kinderfeestjes geldt dat de kinderen de leiding hebben. “Zij bepalen wat er, uiteraard binnen de kaders, gebeurt. We hanteren een vast budget per feestje. We gaan met de bijna-jarigen in gesprek waar ze graag hun feestje willen vieren. Dat moeten wel locaties zijn in Almelo. Daarnaast mogen ze ook nieuwe kleding uitzoeken, zodat ze zich echt jarig voelen."

Niet alle kinderen

Dat betekent niet dat de vrijwilligers hun ogen sluiten voor andere problematiek die in het gezin speelt. “Onze vrijwilligers hebben ook een signaalfunctie. Als zij constateren dat er meer hulp nodig is, dan gaan zij met de ouders in gesprek.” Volgens Ten Hove is het vooral belangrijk dat de omgeving, zoals leerkrachten, mensen wijzen op de mogelijkheden van het Jeugdfonds. “De middelen zijn er, maar gezien de cijfers zijn er nog steeds kinderen die we helaas niet bereiken.”

icon_main_info_white_glyph

Informatie

Meer informatie of een aanvraag doen? Dat kan via www.jeugdfondsalmelo.nl

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.