Enschede
Almelo

Jagen op superstormen: 'Te gek'

Toen ze klein was, ging Jolien van Roon (34) met haar ouders naar zee. Naar het strandhuisje. Daar zag ze de onweersbuien aankomen en ontwikkelde zich de fascinatie voor donder en bliksem. Nu jaagt ze op stormen: op z’n engels stormchaser.

Dit jaar viel het wat tegen. Er was weinig te chasen. Tot zondag. Jolien en haar vrienden reden ’s morgensvroeg al naar België om de ontwikkeling van de superstorm mee te maken. “Te gek. Dat is belangrijk. Het zien. We willen altijd voor de bui blijven. Als dat niet lukt dan moet je er volle bak doorheen. Best spannend.”

Zondag lukte dat heel redelijk. “Van Utrecht tot Groningen zijn we ‘m voorgebleven. Dan maak je foto’s, filmpjes en is het genieten.” Jolien vertelt haar verhaal in de live-uitzending van 1Twente Vandaag.

Ultieme supercel

Ze geniet zichtbaar van al het moois dat boven haar hoofd wordt uitgestort. “Het ultieme in Europa is de supercel. Een roterende onweerswolk. In Amerika ontstaan daaruit tornado’s. Er is een heel minieme kans dat dat ook in Europa gebeurt. We waren dit jaar graag naar Amerika gegaan om tornado’s te zien. Helaas is dat door Corona niet gelukt.”

De avonturen van de Almelose zijn te volgen via haar facebookpagina: Happy Stormchaser.