Enschede
Politiek

Herdenking atoombom Hiroshima op stil Stationsplein in Enschede

Vanwege de vergrote terrassen op de Oude Markt, was de herdenking van de atoombomaanval op Hiroshima donderdag anders dan andere jaren.

465509 hiroshima
© Emiel Muijderman

Geen ‘die in’, waarbij deelnemers simuleren dat ze dood zijn. En ook geen manifestatie op de Oude Markt, maar op een bijna verlaten hoek van het Stationsplein. Dat was op verzoek van de gemeente, die met het oog op de anderhalve meter extra streng is met het toestaan van evenementen en activiteiten in het drukke centrum van Enschede.

De ongeveer vijftien leden van Enschede voor Vrede waren er niet echt blij mee. Weinig passanten, amper terraszitters, dat betekende weinig aandacht voor die vreselijke gebeurtenis in Hiroshima, precies 75 jaar geleden. Desondanks stonden ze er, onverstoorbaar, met een waslijn vol papieren kraanvogels, in Japan hét symbool van de vrede.

Zondag staat Enschede voor Vrede ook stil bij de atoomaanval op Nagasaki. De Alphatoren aan de Boulevard 1945 is het startpunt van een fietstocht naar de herdenking in Gronau. Ook zondag is het precies 75 jaar geleden dat Nagasaki werd getroffen door een Amerikaanse atoombom.

In Almelo is vandaag een expositie geopend over 75 jaar Hiroshima/Nagasaki.