Enschede
Cultuur
Interview
Video

Roze Zaterdag naar Enschede: “Dat is hard nodig”

Roze Zaterdag moet terugkomen naar Enschede. Daar pleit Sander Aalbertsen voor. “Roze Zaterdag wordt elke keer ergens anders gehouden, het zou best leuk zijn dat het weer eens in het Oosten wordt gehouden”.

ROZEZATERDAG
© 1Twente, nabewerking: Coen Krukkert

Aalbertsen woont zelf sinds een jaar in Enschede. Hij is verhuisd vanwege de liefde. Daarvoor woonde hij 18 jaar in Utrecht. “Enschede is een warm bad waarin ik terecht ben gekomen, ik heb het erg naar mijn zin”.

Incidenten

Ondanks enkele incidenten die plaats hadden in Enschede gaat het volgens Aalbertsen goed met de regenboogcommunity. “Het is al best een tijdje geleden dat Roze Zaterdag in het Oosten is georganiseerd dus ik denk dat het leuk is om dat hier weer naartoe te halen, ook voor de zichtbaarheid in deze regio.”

Lange weg te gaan

Als het om tolerantie gaat is er nog een lange weg te gaan. Een voorbeeld dat Aalbertsen noemt, is het gebruik van het woord homo als scheldwoord. “Vrienden die dat een keer tegen elkaar zeggen vind ik niet zo erg.” Maar hij ziet het ook niet als geuzennaam. “Het is niet zo dat ik het accepteer als iemand zomaar homo naar mij roept.”

“Iedereen zegt dat je moet kunnen zijn wie je bent in Nederland, ik ervaar dat niet zo.” Het proces om Roze Zaterdag naar Enschede te halen is in elk geval in volle gang. Volgend jaar bezoekt Roze Zaterdag Leeuwarden en daar wordt bekend gemaakt of het evenement in 2023 naar Enschede komt.