Verkeer
Stuur appje
Zoek

FIXbrigade blijkt hard nodig in Almelo: 'Elk stripje dat ik zet heeft nut'

Hoofdfixer Andre Elbertsen
Beeld: Raymond Legtenberg

De Almelose FIXbrigade is een groot succes. Het energiehulpteam is zo’n succes dat uitbreiding van het aantal fixers nodig is. “Mensen zetten hun schaamte opzij. We horen schrijnende verhalen van mensen met een torenhoge energierekening en nauwelijks nog geld om hun kinderen te voeden.”

Het verminderen van energieverbruik is essentieel. Energiefixers geven tips om energie te besparen en brengen kleine isolerende maatregelen aan. Het initiatief richt zich vooral op bewoners van een (sociale) huurwoning. Voor hen is de inzet van de FIXbrigade gratis.

Energiearmoede

Energiearmoede is een sterk groeiend maatschappelijk probleem. Veel bewoners hebben te weinig kennis van energiebesparende maatregelen zoals tochtstrips en radiatorfolie. “Hoe klein ook, elk stripje dat we zetten heeft nut”, zegt hoofdfixer Andre Elbertsen.

FIXbrigade Almelo

De FIXbrigade Almelo is door de gemeente in het leven geroepen als antwoord op de groeiende energiearmoede in Almelo. De gemeente werkt hierin samen met Ontplooj, Avedan en de woningcorporaties Beter Wonen en Sint Joseph.

Woningcorporaties

Almelose woningcorporatie Beter Wonen bezit circa 6200 woningen waarvan relatief veel oude huizen. Sint Joseph bezit circa 4000 woningen. Elbersten: ‘’Wij kunnen daar nu ook achter de deur kijken en weten van de kelder tot de zolder hoe het eruit ziet. Alles komt op tafel te liggen."

Werkzaamheden die buiten de taken van de Fixers vallen worden ook geregistreerd. “Wanneer bewoners dat wensen, helpen wij om de extra werkzaamheden te melden bij de woningcorporatie.”

Achter de voordeur

Volgens Elbertsen zijn mensen erg blij dat ze deze praktische hulp krijgen. “Soms constateren we dat er sprake is van eenzaamheid, verwaarlozing of dat er andere problemen spelen. We kaarten dat dan in overleg met de bewoner aan bij Avedan. Zij kunnen dan kijken naar andere specialistische hulp."

Duur

Het project is voor een periode van acht maanden opgezet, ondertussen zijn er al een kleine tweehonderd aanmeldingen. “Hele straten melden zich aan. Er is dringend versterking nodig zodat we met extra Fixteams aan de slag kunnen.”

Elbertsen verwacht dat het project verlengd wordt om aan de grote vraag te kunnen voldoen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.