Verkeer
Stuur appje
Zoek

Girls’ Day in Almelo: ‘Techniek wordt nog vaak gezien als vies beroep’

30032023
Leerling Pius X College last een metalen bloemetje
Beeld: Karin Reinerink

Vaak zie je meer mannen aan het werk in de technieksector dan vrouwen. Stichting VHTO brengt daar graag verandering in en organiseert daarom elk jaar Girls’ Day. Tijdens Girls’ Day openen door heel Nederland bèta-, technische, en IT-bedrijven hun deuren voor meisjes van 10 tot 15 jaar. Leerlingen van het Pius X College in Almelo deden daaraan mee.

“Het is heel goed dat leerlingen zo vroeg met techniek in contact komen”, zegt decaanondersteuner Karin Reinerink. Zij bezocht samen met de 2 mavoleerlingen Schipper Techniek in Almelo. “Ze hadden een enorm leuk programma opgezet voor de meisjes”.

Het proces

“De meiden kregen eerst een bouwtekening van een metalen bloemetje”, vertelt Karin. Van begin tot eind leerden de 2 mavoleerlingen hoe zij dit bloemetje moesten gaan fabriceren. “We kregen de tekening, daarna gingen we het magazijn in om de spullen te verzamelen, vervolgens langs de verspaning en de CNC- draaiers om uiteindelijk op de las- afdeling ons bloemetje in elkaar te zetten”, somt Karin op.

Metalen bloemetje
Het metalen bloemetje
Beeld: Karin Reinerink

Vies beroep

Karin vertelt dat techniek nog vaak gezien wordt als een vies beroep. “Maar het was allemaal heel schoon. Je wilt toch dat meiden anders naar techniek gaan kijken”. Wat volgens Karin erg meehielp is dat de leerlingen zagen dat er bij het techniekbedrijf ook veel vrouwen op de werkvloer rondliepen. “We hadden één leerling die heel enthousiast werd van het lassen van het bloemetje. Dat kan wel een potentieel nieuwe medewerker worden in de toekomst voor Schipper”, zegt Karin lachend.

De meisjes van 2 mavo waren niet de enige leerlingen van het Pius X College die er op Girls’ Day op uitgingen. De havoleerlingen kregen namelijk een kijkje in de keuken van de sterilisatie- afdeling van het ZGT in Almelo.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.