Verkeer
Stuur appje
Zoek

Enschede en Hengelo gaan de boer op met hun stationsgebieden: 'We moeten trotser zijn op onszelf'

Thumb Spoorzones
Cultuurwijk Rigtersbleek (links), Kennispark Twente/UT (midden) en de Stork-locatie (rechts) zijn belangrijke onderdelen in de spoorzones van Enschede en Hengelo.
Beeld: Gemeenten Enschede/Hengelo

Het moet dé economische slagader van Twente worden, als het aan de twee steden zelf ligt: de zogeheten spoorzone tussen Enschede en Hengelo. En omdat twee sterker staan dan één, hebben de gemeenten gezamenlijk een visie opgesteld voor het gebied. Dat document moet de leidraad worden voor toekomstige ontwikkelingen en investeringen.

In het zogeheten bidbook dat woensdag is gepubliceerd, staat omschreven hoe de steden willen bouwen aan de Spoorzone Hengelo-Enschede (SHE). Het gaat hierbij om de omgeving van de beide centrale stations, maar ook die van station Kennispark Twente. En alle stukken daartussen. Een gebied 'waar knappe koppen, vernieuwende ideeën en de volgende generatie technologische bedrijven samenkomen en willen blijven', omschrijven de buursteden in de visie.

Neerwaartse spiraal

Twente verliest relatief veel pas-afgestudeerden ten opzichte van andere universiteitsregio's door verhuizing. Het is volgens de wethouders Ruimtelijke Ontwikkeling van beide gemeenten dan ook bittere noodzaak dat er wordt nagedacht over de toekomst. "In de eerste plaats voor de leefbaarheid van onze steden", aldus wethouder Gerard Gerrits uit Hengelo. "We vergrijzen in hard tempo. Het gevaar is dat we in een neerwaartse spiraal raken." Hoe minder jonge talentvolle mensen er in de stad wonen ("of dat nu UT-, hbo- of mbo-afgestudeerden zijn doet er niet toe"), hoe slechter het gesteld is raakt met het voorzieningenniveau, is de theorie.

“We vergrijzen in hard tempo. Het gevaar is dat we in een neerwaartse spiraal raken”

Het plan SHE (in de stadhuizen al uitgesproken op z'n Engels, als she) omvat acht locaties die in beide gemeenten extra aandacht krijgen. Denk aan 'cultuurwijk' Rigtersbleek, Twekkelerveld en het universiteitsgebied in Enschede en het FBK-stadion, de Stork-locatie en de stadsentree in Hengelo. De bedoeling is om in deze gebieden een aantrekkelijk woon- en leefklimaat te creëren door samen te werken en plannen op elkaar af te stemmen. "We willen de spoorzone als één gebied in de markt zetten", aldus wethouder Jeroen Diepemaat uit Enschede. "Dat kan betekenen dat we hetzelfde doen, of dat we heel iets anders doen. Waarschijnlijk een beetje van beide."

Geld uit Den Haag

Concrete plannen zijn er nog niet. Die moeten juist ontwikkeld worden. En daarvoor zijn de bewuste locaties langs het spoor ook uitgekozen: zodat er nog iets af te stemmen is met elkaar. Diepemaat: "Spoorzones worden steeds belangrijker. Neem bijvoorbeeld kantoren. Aan de Zuiderval liggen kavels waar een ontwikkelaar morgen aan de slag kan, maar de voorkeur ligt steeds vaker bij een centrale locatie zoals een stationsgebied. Ook in het Rijksbeleid is er steeds meer aandacht voor spoorzones."

“Eindhoven haalt even 1,5 miljard op in Den Haag en wij zijn al blij met 30 miljoen. Daar mag best een tandje bij”

En dat laatste betekent ook dat er gelden (lees: subsidies) zijn binnen te halen als er een gerichte lobby met een goed plan wordt gevoerd. Dat kan alleen, maar nog beter met z'n tweeën, zeggen de wethouders. "Als we samen laten zien dat we één regio zijn, dan praat dat toch anders", aldus Gerrits. Enschede en Hengelo bieden een stedelijk gebied van 240.000 inwoners, ongeveer net zo veel als Eindhoven. Diepemaat: "Eindhoven haalt even 1,5 miljard op in Den Haag en wij zijn al blij met 30 miljoen (Regiodeal, red.). Daar mag best een tandje bij."

Stip op de horizon

Met het bidbook willen Enschede en Hengelo laten zien wat zij te bieden hebben: twee bloeiende stadscentra vol bouwplannen en een hightech-sector die internationaal aan de weg timmert. En daartussen een groen gebied (Kristelbad en omgeving) dat vooral ook groen moet blijven. Al wordt het (op beperkte schaal) bouwen tussen beide komgrenzen in de toekomst ook niet uitgesloten.

Plannen maken zichzelf niet, zeggen de wethouders. "We moeten een stip op de horizon zetten", aldus Gerrits. "En laten zien wat we nu al te bieden hebben. We moeten trotser zijn op onszelf." De gemeenteraden van Enschede en Hengelo krijgen binnenkort eerst de gelegenheid om wat van de visie te vinden. Als er instemming is, kunnen de beleidsmakers in Den Haag de vergezichten in hun postvak verwachten.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.