Verkeer
Weer
Zoek

Gestegen kosten, gelijkblijvende subsidie: geen concert tijdens Nacht van Hengelo

190602 nacht van hengelo FOTO RENALDO MARKUS METROPOOL
In 2019 werd het concert voor het laatst op het marktplein (foto) gehouden. In 2022 was het op het Burgemeester Jansenplein. Voorlopig was dat de laatste keer, naar nu blijkt.
Beeld: Renaldo Markus / Metropool

Een combinatie van factoren maakt dat dit jaar tijdens de Nacht van Hengelo het concert op het Burgemeester Jansenplein niet doorgaat. “Vorig jaar konden we door extra budgetten nog een perfect en volwaardig concert neerzetten met Son Mieux, Rondé en Kris Kross Amsterdam. Dat is nu niet meer mogelijk", betreurt Metropooldirecteur Johan de Jong het genomen besluit.

Topacts

"In een jaar tijd zijn alle kosten enorm gestegen, maar de inkomsten en subsidiëring blijven op het niveau van 2019 steken. Dan moeten we de toch wel pijnlijke conclusie trekken dat een gratis festival van dit niveau met Nederlandse topacts niet meer mogelijk is in de binnenstad van Hengelo”, aldus De Jong.

Sinds 2015 vormt het grote, door Metropool georganiseerde openluchtconcert een belangrijk onderdeel van de Nacht van Hengelo. Vorig jaar werd er na twee stille coronajaren weer een concert gehouden, maar vooralsnog zal dat voorlopig de laatste keer zijn geweest.

“Een concert in afgeslankte vorm is voor ons geen optie”

Nacht van Hengelo gaat wél door

De Nacht van Hengelo zelf gaat wel door. Deze vindt dit jaar plaats op 2 juni. Metropool was met een aantal acts al in een vergevorderd stadium van de onderhandelingen, vertelt De Jong: "Die willen we met dit besluit ook duidelijkheid verschaffen. Een concert in afgeslankte vorm is voor ons geen optie."

Hieronder de aftermovie van de editie van 2022:

Danny, Ilse en The Analogues

Door het wegvallen van het concert wordt de focus bij Metropool nu volledig gelegd op concerten en evenementen die wél doorgaan. In de zalen in Enschede en Hengelo en in het Openluchttheater in Hertme.

De Jong: “Ons eigen indoor festival Heartland staat voor de deur evenals het Booster Festival, waarin we partner zijn. We hebben een bomvolle concertprogrammering in onze zalen in Hengelo en Enschede en we participeren in het Koningsfestival op het Willem Wilminkplein in Enschede. In Hengelo hebben we een nauwe samenwerking met culturele broedplaats OOGST en met Danny Vera, Ilse DeLange en The Analogues gaan we ook weer prachtige avonden in het Openluchttheater Hertme tegemoet."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.