Verkeer
Stuur appje
Zoek
In samenwerking met
Twente FM logo

Twentse bedden en een therapeutisch bad op weg naar Oekraïne

“Mensen die niks hebben kunnen alles gebruiken”, zegt Meinte Hoekstra, bestuurder van de Stichting Oost-Europa Dinkelland. Vanaf het uitbreken van de oorlog zamelen Denekampers spullen in voor Oekraïners die geraakt zijn door de oorlog. Vorige week donderdag reed er voor de negende keer een vrachtwagen vanuit Denekamp naar Kyiv, gevuld met alledaagse en opmerkelijke goederen.

“Het zijn vooral eerste levensmiddelen die mensen kunnen gebruiken, maar ook bedden en matrassen”, zegt Jan Molenaar, die voorzitter van de stichting is. Zelfs een bad wordt de vrachtwagen ingeladen. Dit is een speciaal bad, bedoeld voor mensen met brandwonden.

Matrassen

Vanuit heel Nederland komen mensen spullen brengen naar de loods in Denekamp. “Er kwam ook een organisatie vanuit Amsterdam. Zij brachten speelgoed en boeken voor kinderen.” Deze spullen worden uitgedeeld in omliggende dorpen van Kyiv en op andere plekken, dieper in het land.

“De matrassen zijn allemaal al vergeven. Dat is het eerste wat mensen verliezen als hun huis geraakt is door een raket. Zij slapen dan bij vrienden maar hebben vaak geen bed”, aldus Molenaar. De matrassen en bedden worden ingeladen door een tiental fanatieke vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor de stichting.

Oekraïne transport
Chauffeur Aleksander, afkomstig uit het zwaar door oorlog getroffen Cherson, rijdt een afgeladen vrachtwagen met hulpgoederen vanuit Denekamp naar Kyiv
Beeld: Ernst Bergboer

“We krijgen foto’s en video’s toegestuurd van mensen die onze spullen hebben ontvangen. Dit zijn bijvoorbeeld foto’s van kinderen die op een gedoneerde matras zitten in een kapotgeschoten huis”, zegt Hoekstra, zichtbaar aangedaan.

Glimlach

Doordat de vrijwilligers goede connecties hebben in Oekraïne, kunnen zij de benodigde spullen goed afstemmen en weten zij bij wie deze terechtkomen. Molenaar: “Er is nog steeds van alles nodig, dus kijk thuis of je iets kunt missen. Dan zorgen wij dat het goed terechtkomt.”

Oekraïne transport
Chauffeur Aleksander en Jan Molenaar, voorzitter van Stichting Oost Europa Dinkelland, nemen vlak voor vertrek nog een keer de vrachtbrieven door
Beeld: Ernst Bergboer

Aleksander, de vrachtwagenchauffeur die de goederen naar Oekraïne brengt, komt zelf uit de door oorlogsgeweld zwaar gehavende stad Cherson. Met een glimlach op zijn gezicht en Oekraïense muziek vertrekt hij vanuit Denekamp naar de Oekraïne, waar hij maandag hoopt aan te komen.

- nagekomen bericht -
Het transport is zondagavond in Kyiv gearriveerd. Maandagochtend is gestart met lossen. In de loop van de week zullen de goederen met kleinere busjes verder het land in worden gebracht.

icon_main_info_white_glyph

Inbrengen

Inbrengen van goederen en spullen kan iedere zaterdag van 9 tot 12 uur. Het inbrengpunt is gevestigd aan de Marconiweg 6 in Denekamp.

Op de website van Stichting Oost Europa Dinkelland vind je meer info, onder meer een actuele lijst met spullen en goederen waaraan vooral behoefte is. Doneren kan ook - de transporten kosten geld en als de financiële ruimte er is, worden er ook specifieke goederen ingekocht.

Deze publicatie kwam tot stand in samenwerking met Twente FM.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.