Verkeer
Stuur appje
Zoek

Actiegroep 'Bos op het Plein' ziet missie voltooid met groenere markt

De Hengelose actiegroep Bos op het Plein is tevreden over de realisatie van het nieuwe Hengelose marktplein. Een grote groep Hengeloërs stond in het voorjaar van 2019 op om het plan voor een replica van het Hijschgebouw op het plein van tafel te krijgen. De beweging, die in korte meer dan 4000 sympathisanten achter zich kreeg, wilde niet nog meer grijze stenen en gebouwen in de stad, maar een plein met méér groen én het liefst met een stadsbos.

Het plan voor een gebouw op de markt werd datzelfde jaar vlak voor het zomerreces ineens van tafel geveegd door de gemeente Hengelo met als officiële lezing dat het niet binnen de financiële kaders paste die de gemeenteraad vooraf had gesteld. De raad had destijds geld kunnen bijpassen of de kaders kunnen verruimen, maar uiteindelijk werd er gekozen om een nieuw plan te maken samen met de inwoners, een zogenaamd co-creatietraject.

Groot draagvlak

Gemma Drohm, al vanaf het eerste uur betrokken bij Bos op het Plein, kijkt vier jaar later terug en is er van overtuigd dat de acties van Bos op het Plein zeker hebben bijdragen aan het schrappen van het plan voor een replica van een Hijschgebouw op het marktplein. “Bos op het Plein was daar niet enthousiast over. Het alternatief dat wij aandroegen was een zo groen mogelijk plein. Een naam als Bos op het plein bekt natuurlijk ook enorm goed, het stond eigenlijk voor een groep mensen die allemaal hun eigen definitie van een bos hadden.”

Het protest kreeg in korte tijd heel veel draagvlak in de stad. In het stadskantoor werd die ontwikkeling met argusogen gevolgd. “Hengelo stond massaal op. We gingen binnen enkele weken van één Facebook-bericht van initiatiefneemster Esther Glas naar een pagina van vierduizend mensen én een petitie die meer dan 4500 keer werd ondertekend." Er werd ook een actie met posters opgezet die in heel veel huishoudens achter de ramen hingen. "Het protest was een overduidelijk tegengeluid."

 • 20230314 marktplein hengelo hekken weg 9970
  Het nieuwe marktplein in Hengelo, met groen, water en veel zitbankjes.
  Beeld: Emile Urban
 • 20230314 marktplein hengelo hekken weg CED6
  Het nieuwe marktplein in Hengelo, met groen, water en veel zitbankjes.
  Beeld: Emile Urban
 • 20230314 marktplein hengelo hekken weg 05 B0
  Het nieuwe marktplein in Hengelo, met groen, water en veel zitbankjes.
  Beeld: Emile Urban

Co-creatietraject

De Hengelose is tevreden over het co-creatietraject dat volgde en uiteindelijk heeft geleid tot het huidige marktplein, ook al is het dan geen stadsbos geworden, maar wel een plein met meer groen. "Rode Wouw, het bureau dat het proces begeleidde, heeft het echt fantastisch gedaan. Ze hebben echt iedereen erbij betrokken en stonden ook open voor onze ideeën. Bos op het Plein werd zelf als belanghebbende bij het proces betrokken om mee te denken."

“Hengelo stond massaal op. We gingen binnen enkele weken van één Facebook-bericht naar een pagina met vierduizend mensen.”

Stekker eruit

Met de realisatie van het nieuwe marktplein lijkt het werk van de actiegroep er nu écht op te zitten. De beweging met betrokken Hengeloërs was de afgelopen jaren nog actief als community op Facebook, maar kwam niet meer in actie. "Tijdens de bouwwerkzaamheden zijn er wel steeds berichten gepost over vorderingen in de binnenstad. We willen daarom - zodra het plein is opgeleverd - de stekker eruit trekken. We stoppen dan met de Facebook-pagina.”

Marktplein overzicht
Overview van het Hengelose marktplein voor de herinrichting
Beeld: 1Twente / Emile Urban

Brinktoren

Drohm is zelf zeer te spreken over het nieuwe marktplein en zegt alleen maar positieve reacties te horen. Ze denkt dat het nieuwe plein de binnenstad zeker een impuls gaat geven én reuring gaat brengen. “Er zijn nu mogelijkheden om elkaar te ontmoeten, kinderen te laten spelen en dingen te organiseren. “Het lijkt mij nog wel heel mooi als er straks ook beeldende kunst bij De Brink komt.” Op de vraag of er dan helemaal niks meer aangepakt hoeft te worden op het plein, hoeft Drohm overigens niet lang na te denken: “Alleen de Brinktoren is nog een dissonant.”

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie?
Tip onze redactie via mail of telefoon. Deze vind je op onze contactpagina.